15 C
De Bilt

Burgemeester Voskuil reikt Muzepenning uit

Bergen De officiële opening van de Monumentendagen vanmiddag in het Huys Egmond kreeg een bijzonder karakter; Frits David Zeiler uit Bergen werd tijdens die gelegenheid verrast met de Muzepenning van de gemeente Bergen. Burgemeester Lars Voskuil reikte de onderscheiding uit.

Voor de opening was Frits David Zeiler gevraagd om een korte inleiding op de nieuwe brochure van de Monumentendagen te geven en het boekwerkje te overhandigen aan wethouder Arend Jan van den Beld. De Bergense historicus heeft daarvoor de teksten geschreven. Daarna overhandigde hij het boekwerkje aan wethouder Arend Jan van den Beld.

Muzepenning

De heer Zeiler wist niet dat de burgemeester hem vervolgens zou verrassen met de Muzepenning. Deze gemeentelijke onderscheiding is in de jaren vijftig ingesteld om personen, die een bijzondere inzet hebben gedaan voor kunst en cultuur in de gemeente Bergen, te eren. De penning is aan Frits David Zeiler toegekend omdat hij zich langdurig heeft ingezet voor de lokale geschiedenis en het behoud van erfgoed in de gemeente.

Canon van Bergen en Egmond

Hij schreef meerdere artikelen en boeken over de geschiedenis en monumenten in Bergen en Bergen aan Zee, maar later ook van Egmond, zoals het boek ‘Bergen, dorp vol monumenten’ (1975), de Canon van Bergen (2015) en de Canon van Egmond (2019). Voor de kroniek van de Historische Vereniging Bergen schreef hij 28 artikelen en voor veel tentoonstellingen van het museum Het Sterkenhuis schreef hij de catologi.

Daarnaast was hij jarenlang actief voor het gemeentemuseum Het Sterkenhuis (1976-1990, 2000-2018) en de Stichting Historisch Egmond en zette hij zich in voor het monumentenbeleid.

Respect

Veel gemeenten claimen het. Bergen is het: de mooiste gemeente van Nederland. Dat behouden we alleen als we met respect omgaan met ons landschap, onze natuur en ons cultuurhistorisch erfgoed. Onder andere door de inzet van Frits David Zeiler weten we wat onze geschiedenis is, wat ons erfgoed is en welke verhalen daarbij horen. Dat helpt ons als gemeente om respectvolle keuzes te maken zodat onze gemeente aantrekkelijk blijft om te wonen, te werken en te recreëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio