10.6 C
De Bilt

Carillon in Oudorp gaat weer klinken als een klok

Oudorp – Het carillon in Oudorp tegenover zorgcentrum De Oldenburgh is toe aan groot onderhoud. Na dertig jaar dienst te hebben gedaan wordt het klokkenspel de komende weken grondig gerestaureerd. Zo worden de magneetklepels, die de klokjes laten luiden, gereviseerd en wordt de carilloncomputer vervangen, waarmee er na tientallen jaren weer nieuwe melodietjes over het dorp zullen klinken.

Carillon van Oudorp met oude liedjes

Stadsbeiaardier Christiaan Winter, die een reeks nieuwe melodieën in de carilloncomputer zet, zegt over de aanleiding: “Ik werd in augustus 2019 benaderd door Oudorpse Marian Lemmens, die na bijna twintig jaar weer was terugverhuisd naar het dorp en daar nog altijd dezelfde melodietjes uit het carillon hoorde komen. Ik dacht dat ik eenvoudig nieuwe melodieën in de computer kon programmeren, maar dat bleek door de leeftijd van het apparaat helaas niet meer mogelijk. Ondertussen was de dorpsbewoners al wel gevraagd om suggesties te doen voor nieuwe carillonmuziek. Daar is enthousiast op gereageerd. Ik ben nu druk bezig bewerkingen te maken van die melodieën”.  

Groot onderhoud

Wethouder Pieter Dijkman is blij dat het onderhoud doorgaat: “Aanvankelijk zou alleen de speelcomputer vernieuwd worden, maar bij nader onderzoek bleek dat de klokkenstoel, de klokken en het speelmechaniek ook groot onderhoud nodig hadden. Vandaar dat de werkzaamheden zijn doorgeschoven naar 2021. Maar met deze totale restauratie klinkt het carillon straks wel weer als een klok!”.

Planning van de werkzaamheden

In de week vanaf 14 juni wordt gestart met het demonteren van de klokken met de magneetklepels. In de week vanaf 26 juli worden de klokken met de gereviseerde magneetklepels en de nieuwe carilloncomputer weer gemonteerd. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Koninklijke Eijsbouts uit Asten. In de tussentijd voorziet een schildersbedrijf het frame van het carillon van een nieuwe coating.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio