2.4 C
De Bilt

De waterputten van Heiloo: nieuwe expositie bij Baduhenna

Wie kent ze niet, de waterputten van Heiloo. De twee heilige putten op Kapel en bij de Witte Kerk zijn welbekend, maar veel andere putten krijgen minder aandacht, ze leiden een verborgen ondergronds bestaan. Daar komt verandering in. Archeologisch Museum Baduhenna toont ze in de nieuwe expositie “Waterputten van Heiloo”.

Tientallen waterputten

De laatste jaren zijn bij archeologisch onderzoek tientallen waterputten tevoorschijn gekomen. De oudste putten die bekleed zijn met plaggen, daarna putten die versterkt zijn met houten constructies of tonputten en kleiputten. En in nog latere tijd de putten met een stenen opbouw. De putten laten zien dat er vanaf de bronstijd tot in de middeleeuwen nederzettingen waren op de strandwal.

De meeste putten worden uitgegraven op zoek naar archeologische voorwerpen en gaan daardoor verloren. Enkele exemplaren zijn bewaard gebleven en deze waterputten zijn geconserveerd en gerestaureerd. Zij zijn nu te bewonderen in Archeologisch Museum Baduhenna in de nieuwe expositie “Waterputten van Heiloo”.

Opening expositie

De expositie “Waterputten van Heiloo” wordt op zaterdag 21 januari om 15.00 uur op feestelijke wijze geopend en is daarna te bezoeken.

In de expositie ruimte staan een tonput, een stenen put van kloostermoppen en een houten frame uit een put opgesteld in een landschap dat een goede indruk geeft hoe het er in de vroege middeleeuwen uitzag. Tekst panelen geven uitgebreid informatie over de constructie en het gebruik van de putten en tonen foto’s van de opgravingen.

Nieuwsgierig; kom dan naar het Archeologisch Museum Baduhenna, iedere zaterdagmiddag van 14.00-17.00 uur geopend voor bezoekers. De toegang is gratis. U vindt het museum aan de Kennemerstraatweg 464 Heiloo. Voor info kijk op www.baduhenna.nl

Archeologisch Museum Baduhenna is een van de musea in het Museumkwartier Heiloo op Landgoed Willibrordus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio