4.2 C
De Bilt

Duurzame perscontainer op de Paardenmarkt in Schoorl

Bergen – Met de nieuwe duurzame perscontainer zal het niet vaak meer gebeuren dat hij vol is. Vandaag heeft wethouder Jan Houtenbos een perscontainer op de Paardenmarkt in Schoorl officieel in gebruik genomen. Inwoners kunnen hun plastic, blik en drinkpakken kwijt in deze nieuwe container.

De maatregel is genomen om de overlast van volle containers terug te dringen.
Overvolle containers is in veel plaatsen een groot probleem. Doorgaans leidt dit tot het achterlaten van zakken afval naast de containers wat voor overlast zorgt. Een oplossing kan zijn om de containers vaker te legen, of meer containers te plaatsen.
Bergen heeft gekozen voor deze perscontainer waar veel meer afval in kan.

De duurzame perscontainer is een ondergrondse container die het afval op elkaar kan persen. Dat betekent dat er 8 keer zoveel afval in een container terecht kan. Doordat er meer afval in de container terecht kan, hoeft het afval ook minder vaak opgehaald worden. De perscontainer is een duurzame oplossing voor het verzamelen van plastic blik en drinkpakken.

Behalve in Schoorl, is er vanaf vandaag ook een perscontainer in gebruik op het Binnenhof in Bergen. Tip: de opening is om veiligheidsredenen iets kleiner dan de vorige, dus gebruik geen al te grote zakken.

Ook oplossing voor grijze container

Wethouder Harijgens heeft ook aangegeven dat het verwerken van afval beter aangepakt moet worden. Hij stelt voor om de grijze container maandelijks te gaan legen en niet meer elke twee weken. Het is lastig hoe men kan zorgen dat de bak niet zo snel vol komt.
De raad gaat hierover in beraad om te beslissen wanneer de containers aan de weg gezet mogen worden. Wanneer dit plan er door komt, zal er een strijd tegen het afval gestreden moeten worden. Het minder legen van de kliko kan er voor zorgen dat er minder afval geproduceerd gaat worden. De gemeente woordvoerder Peter van der Graaf geeft aan dat hij vindt dat de kosten voor het verbranden van restafval omlaag zouden moeten gaan, terwijl er nu juist een stijging van de kosten te zien is. Door meer afval te scheiden, zou er minder afval voor de grijze container over blijven. Zo neemt bijvoorbeeld blik veel plaats is, dit kan door blik niet bij het restafval, maar in de glasbak te gooien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio