15 C
De Bilt

Gemeente Alkmaar start proef met sociaal pension

Per 1 januari 2023 jaar verhuizen de bewoners van De Opvang naar een door de gemeente Alkmaar beheerd sociaal pension. Het gaat om mensen met een complexe hulpvraag die nu nog in het pension aan de Van den Boschstraat wonen. Dit jarenlang door particulieren beheerde pension sluit op 1 januari 2023 de deuren omdat dat dan de huurperiode afloopt en de Opvang BV de huur heeft opgezegd. Om te voorkomen dat zeer kwetsbare mensen op straat komen te staan, start de gemeente nu een proef met een gemeentelijk sociaal pension. Het Leger des Heils neemt de zorg en begeleiding van de bewoners op zich.

Gemeentelijk sociaal pension

Bewoners van De Opvang en betrokken hulpverleners hebben de afgelopen maanden met de gemeente per bewoner gekeken naar de beste vervangende huisvesting. Voor een deel van de bewoners is die vervangende huisvesting inmiddels gevonden. Voor een resterende groep bewoners van maximaal 17 mensen, stelt het college voor deze mensen tijdelijk te huisvesten in een gemeentelijk pand aan de Pettemerstraat 39.

Daarnaast heeft het college besloten een overeenkomst met het Leger des Heils te sluiten, gericht op het bieden van continuïteit in de ondersteuning van de huidige bewoners van De Opvang BV. De gemeente heeft de eigenaar van De Opvang BV, bewoners en de gebruikers van het pand aan de Pettemerstraat afgelopen week geïnformeerd over het besluit.

Expertise Leger des Heils

Tijdens de proefperiode van twee jaar biedt het Leger des Heils 24 uur per dag ondersteuning aan de bewoners. Deze zorgaanbieder heeft expertise op het gebied van complexe/meervoudige problematiek. De ervaringen vanuit de proefperiode worden meegenomen bij de voorbereiding voor de komst van een nieuwe sociaal pensionvoorziening per 1 januari 2025. Wethouder Zorg Joël Voordewind over de expertise van het Leger des Heils: “We mogen als samenleving nooit mensen opgeven. Daarom is het goed dat er extra zorg en begeleiding komt door het Leger des Heils. Dit kan deze groep mensen net helpen hun leven meer stabiliteit en richting te geven.”

Locatie

Er is een nieuwe, tijdelijke, locatie gevonden op de eerste verdieping van het pand aan de Pettemerstraat 39. Dit pand is eigendom van de gemeente. Met de gebruikers van de begane grond, de maatschappelijke organisaties Reakt en De Pitstop, zijn afspraken gemaakt over onder andere de inrichting en het toezicht.  Wethouder Vastgoed en Grondzaken, Robert te Beest: “Dit is een nieuwe start voor een sociaal pension voorziening in Alkmaar.

Ook deze mensen laten we niet in de kou staan. We gebruiken ons vastgoed zo goed mogelijk en zetten in op intensieve samenwerking met vele partijen. Een optimale inrichting en goede samenwerking kan zorgen voor een blijvend veilige omgeving en moet het mogelijk maken dat iedereen kan werken aan zijn of haar herstel. “

Ontwikkeling Overstad

De Pettemerstraat ligt in Overstad en is onderdeel van een gebied dat wordt ontwikkeld. In verband met de toekomstige ontwikkeling van dit gebied is het sociaal pension, tijdelijk, tot 1 januari 2025 aan de Pettemerstraat gevestigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio