13.5 C
De Bilt

Gemeente Schagen plant zo’n 300 bomen

Schagen – De gemeente Schagen is 300 nieuwe bomen rijker. Eind 2022 plantte Firma Stoop de bomen in opdracht van de gemeente. Wethouder Hans Heddes hielp daar een handje bij.

“Er zijn in de afgelopen maanden 300 bomen geplant. Ieder jaar doen we dit in de herfst en winter. Om dat zo efficiënt mogelijk te doen planten we jaarlijks in ongeveer één derde van onze gemeente. Dit plantseizoen hebben we vooral bomen geplant in Oudesluis, ‘t Zand, de noordkant van Schagen, Schagerbrug, Sint Maarten, Sint Maartensbrug en Warmenhuizen. In een enkel geval planten we ook een boom buiten dit gebied” aldus wethouder Heddes.

Nieuwe bomen vervangen oude of zieke bomen

De gemeente plant de bomen ter vervanging van de bomen die in de jaren daarvoor dood zijn gegaan. Ieder gaan er een paar honderd bomen dood omdat ze oud of ziek zijn. Dat lijkt veel, maar het is slechts 1% van alle 35.000 bomen van de gemeente Schagen. Dat is een normaal percentage. Omdat bomen belangrijk zijn voor de natuur en het leefklimaat in een wijk, wil gemeente Schagen de hoeveelheid bomen op peil houden.

Voordelen voor de natuur

De bomen komen niet altijd op dezelfde plek terug. Door ruimtegebrek of bijvoorbeeld omdat er te veel kabels in de grond zitten moet de gemeente soms voor een andere plek in de buurt kiezen.  Waar mogelijk verdwijnt de bestrating en komt een zo groot mogelijk groenvak rond de nieuwe boom. Dat is beter voor de bomen en het beperkt wateroverlast in de winter en hitte in de zomer. Veelal plant de gemeente een andere boomsoort dan er stond. Daarmee komt er meer biodiversiteit en dan gaan niet alle bomen in de straat dood als er een boomziekte uitbreekt.

Een nieuwe boom herkennen

De nieuwe bomen zijn nu nog goed te herkennen omdat er een stuk zwarte grond rond de bomen ligt. In dat stuk is de bodem losgemaakt en is er compost en voedingsstoffen doorgemengd zodat de boom goed kan groeien. Als het in maart weer wat droger en warmer is zaait of plant de gemeente de zwarte grond weer in zodat het er in de zomer weer ongeveer hetzelfde uitziet als voor het planten van de bomen, maar dan wel met een mooie nieuwe boom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio