20 C
De Bilt

Zeg ‘ja’ voor een alcoholpauze en doe mee met Dry January

Alkmaar – Heb je onbewust een patroon ontwikkeld waarbij je regelmatig alcohol drinkt? Wil je zien wat er gebeurt als je dat gewoontegedrag doorbreekt? Dan is IkPas iets voor jou. IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend.

IkPas

Maar dat zijn niet de enige effecten van meedoen met IkPas. Veel deelnemers ervaren ook lichamelijke voordelen. Zo voelt 62% zich bijvoorbeeld fysiek fitter, slaapt 55% beter en verliest 32% gewicht. Klinkt goed toch? IkPas helpt je bij je uitdaging. Je krijgt tips, artikelen, recepten en badges die je kunt verdienen met uitdagingen; alles om jouw uitdaging te volbrengen! Doe alleen mee of als team. Stimuleer vooral je familieleden, vrienden, collega’s  of sportteam om ook mee te doen. Zo wordt de uitdaging voor iedereen leuker en makkelijker! 

Meedoen

Wethouder Elly Konijn (D66) van Jeugd en Gezondheid is enthousiast: “Ik doe mee. Deze uitdaging past heel goed in hoe wij denken over gezondheid. We proberen vanuit de gemeente bij te dragen aan een gezondere leefstijl en omgeving voor onze inwoners. Met Ik Pas geven we uitvoering aan de Agenda Alkmaar Gezond 2021-2024 en is mede mogelijk gemaakt door het Alkmaars Preventieakkoord.”

Afbeelding: © IkPas

Bewuster van alcoholgebruik

Veel mensen drinken dagelijks alcohol. Dat kan variëren van 1 glas per dag tot (meer dan) 20 glazen per week. In Noord-Holland-Noord drinkt 85,4% van de inwoners van 18 tot 65 jaar weleens alcohol. Van deze volwassenen is 10,8% een zware drinker; dat wil zeggen minimaal één keer per week zes of meer glazen alcohol op één dag voor mannen en minimaal vier of meer glazen voor vrouwen. Daarnaast valt 17,4% van de volwassenen in de categorie overmatige drinker; waarbij mannen meer dan 14 glazen alcohol per week drinken en vrouwen meer dan 7 glazen. Dit zijn de zogenaamde gewoontedrinkers met een hoge consumptie. Voor de meeste mensen ligt het aantal consumpties gelukkig een stuk lager.

In Control of Alcohol

IkPas wordt in december en januari in onze regio uitgedragen door ‘In Control of Alcohol & Drugs’. Dit is een samenwerking van de 17 gemeenten uit Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden, Veiligheidsregio NHN, LINK jongerenwerk, Brijder Jeugd en GGZ NHN. Via (sociale) media roepen zij zoveel mogelijk mensen op om mee te doen aan Dry January. Daarnaast kun je vanaf deze week op straat IkPas posters tegenkomen en wordt de actie gepromoot via diverse partners en zorgverleners.

Nieuwsgierig geworden of jij DryJanuary/IkPas volhoudt? Meld je vanaf nu aan via www.ikpas.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio