21.7 C
De Bilt

Kamp Schoorl heeft aangepaste herdenking

Elk jaar op 11 juni wordt op Kamp Schoorl herdacht. Dit jaar voor de 29e keer. Alleen was er dit jaar door Corona geen grote herdenking bij het monument aan de Oorsprongweg, dat op initiatief van de Stichting ‘Vriendenkring Mauthausen’ is opgericht.

De leden van het Comité Kamp Schoorl legden vanmorgen een krans bij het monument. Zij deden dit zonder andere aanwezigen. Normaliter is er met de herdenking een toespraak van de burgemeester. Deze was dit keer vooraf opgenomen. De toespraak van burgemeester Peter Rehwinkel is te zien via de Facebookpagina van de gemeente Bergen.

Bijzondere situatie

Hij spreekt van een bijzondere situatie. “In plaats van een live toespraak bij het monument voor Kamp Schoorl spreek ik u nu toe vanuit mijn werkkamer in het gemeentehuis van Bergen. U weet niet half hoe graag ik het anders had gewild. Om nog beter eer te kunnen bewijzen aan de gevangenen van kamp Schoorl. Een Duits concentratiekamp, dat weliswaar het eerste was in Nederland maar toch betrekkelijk onbekend is gebleven. En dus alle bekendheid eigenlijk vraagt.”

Ook nu kamp Schoorl herdenken

“Uiteraard herdenken we ook vandaag wat zich op kamp Schoorl in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Corona of geen corona: herdenken doen we altijd. Dat is belangrijk, want we mogen niet vergeten wat er toen is gebeurd. En herdenken draagt bij aan het besef dat dít nooit meer mag gebeuren. Het is onze opdracht om de verhalen en herinneringen van toen door te geven aan volgende generaties.”

Monument ter nagedachtenis

Wie nu door de prachtige duinen van Schoorl loopt of fietst, ziet niets meer terug van de barakken die hier hebben gestaan. Het kamp is er niet meer; er staat alleen nog een monument. Kamp Schoorl was het eerste gevangenenkamp dat de Duitsers in Nederland inrichtten. Het was een zogenaamd ‘doorgangskamp’. De mensen bleven er maar kort en werden vanuit Schoorl op transport gezet naar andere kampen buiten Nederland.

Ruim 1.000 slachtoffers

In totaal zijn er 1900 mannen en vrouwen door de poort Kamp Schoorl binnengekomen en ook weer uitgegaan op weg naar een ander kamp. Voor meer dan 1000 van hen betekende het verlaten van het kamp een begin van de tocht naar de dood: ze overleefden de oorlog niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio