12.7 C
De Bilt

Eerste Alkmaarse kinderburgemeester Livia Balder opent kaasmarkt

Alkmaar – Livia Balder, Alkmaars eerste kinderburgemeester, luidt dinsdag 23 augustus om 19.00 uur de kaasbel. Hét teken dat de Kaasmarkt kan beginnen. Zij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Burgemeester Anja Schouten is gastvrouw.

Livia was het afgelopen schooljaar kinderburgemeester

De leerling van de DURV! school van stichting Tabijn aan de Amstelstraat werd verkozen tot de eerste kinderburgemeester van de gemeente Alkmaar. In de raadsvergadering van 27 mei 2021 werd zij officieel geïnstalleerd. Afgelopen schooljaar ging zij regelmatig op pad met burgemeester en wethouders. Ze nam ook een vlog op voor de Buitenspeeldag en maakte een podcast voor Alkmaar Marketing. Ze speechte bij het afscheid van waarnemend burgemeester Emile Roemer en bij de installatie van burgemeester Anja Schouten. Ook nam ze deel aan de ONTZETtend Alkmaarse Kennisquiz, opende ze de campagne Rookvrije zones bij speelvelden en deed nog veel meer! Ze sluit haar kinderburgemeesterschap af met het openen van de Kaasmarkt.

Op initiatief van 2 raadsleden startte vorig jaar het werven van een kinderburgemeester

Livia won het kinderburgemeesterschap met haar vlog en motto ‘Alle kinderen tellen mee!’. Het doel van het werven van een kinderburgemeester was om de betrokkenheid die kinderen hebben bij hun omgeving om te zetten in acties, adviezen en resultaten. En om de betrokkenheid van kinderen bij het bestuur en de eigen omgeving te vergroten. Voor kinderen, door kinderen! Het Alkmaarse gemeentebestuur vindt het erg belangrijk om te luisteren naar de mening van kinderen.

In het nieuwe schooljaar start Miya Scheltinga als kinderburgemeester

Miya is leerling van OBS Jules Verne aan de Drechterwaard. Zij kreeg vorige maand van wethouder Ad Jongenelen te horen dat zij de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Alkmaar wordt. Ook dit jaar konden Alkmaarse kinderen in groep 7 een vlog insturen. De jury was verrast door alle mooie inzendingen. Miya won met haar motto: Kleine dingen kunnen tot grote veranderingen zorgen en daardoor voor een mooie toekomst. De jury zag energie, durf en enthousiasme.

Op 29 september installeert burgemeester Anja Schouten Miya officieel

Dat gebeurt tijdens de raadsvergadering. Dan draagt Livia Balder haar ambtsketen over aan Miya en zitten haar taken er officieel op. Deze raadsvergadering is zoals altijd live te volgen.

De Alkmaarse Kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio