20 C
De Bilt

Gemeente Langedijk lanceert initiatievencampagne

LANGEDIJK – De gemeenteraad van Langedijk heeft woensdag 24 maart ingestemd met met de start van een initiatievencampagne. Inwoners, ondernemers, of leden van organisaties met een maatschappelijk oogmerk of verenigingen kunnen ideeën aandragen die de gemeenschap vooruit helpen. Voor de campagne is totaal €75.000 beschikbaar.

Inwoners bepalen vervolgens door te stemmen welke ideeën worden uitgevoerd. Vanaf donderdag 1 april zijn de initiatieven bij voorkeur in te dienen via www.gemeentelangedijk.nl/initiatieven, maar schriftelijk is ook mogelijk. Op 1 juli wordt bekend gemaakt welke ideeën worden uitgevoerd.

Langedijk wil ruimte bieden aan ideeën

“Heeft u een idee om bijvoorbeeld ontmoeting te stimuleren, duurzaamheid te vergroten of de omgeving te vergroenen? Doe dan vooral mee!“ aldus wethouder Nils Langedijk. De campagne is bedoeld om inwoners te helpen hun ideeën te realiseren. In de aanloop van een idee naar een uitvoerbaar plan is in deze opzet de stem van anderen helpend en bepalend. Op deze manier werken de dorpen aan het realiseren van wat voor hen belangrijk is, samen en met ondersteuning van de gemeente. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar een initiatief aan moet voldoen. Het initiatief moet betrekking hebben op het grondgebied van de gemeente Langedijk. Ook wordt het gesteund door meerdere bewoners of ondernemers uit de gemeente en het initiatief wordt in 2021 of in 2022 uitgevoerd.

Twee stemronden en haalbaarheidstoets

Voordat het budget onder verschillende initiatieven wordt verdeeld, zijn er een aantal stappen te ondernemen. Want nadat tussen 1 en 30 april alle ideeën zijn aangedragen volgt een eerste stemronde. De 50 ideeën met de meeste stemmen gaan door naar de haalbaarheidstoets. De gemeente kijkt tussen 18 mei en 15 juni samen met burgerwaarnemers naar de haalbaarheid van de plannen. Zo nodig kan een idee bijgestuurd worden of mogelijk valt het af. Nadat dit is afgerond, volgt de tweede stemronde tussen 18 en 30 juni. Op 1 juli wordt bekend hoe het budget wordt verdeeld.

Ondersteuning

Het indienen van een idee gebeurt bij voorkeur via de website van de gemeente. Daar worden initiatiefnemers via een makkelijk portaal door de procedure geleid. Maar voor iedereen die hier hulp bij nodig heeft, of bij het maken van een plan, biedt de gemeente hulp. Medewerkers van het initiatieventeam zitten klaar om bij te springen. Via 0226 – 334433 of initiatieven@gemeentelangedijk.nl zijn zij vanaf 1 april te bereiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio