9.3 C
De Bilt

Mariniers verpulveren Wereldrecord Speedmars in Den Helder

21 Nederlandse mariniers en oud-mariniers trainden anderhalf jaar lang met één doel voor ogen: het wereldrecord speedmars (WRS) verbreken op 24 oktober 2020.  Vandaag bereikten zij hun doel: in 3:58”55 kwamen de mannen over de finish.

Verpulvering record Britten

De deelnemers van het Korps Mariniers, een eenheid van de Koninklijke Marine, trainden een jaar lang zes tot acht keer per week om de speedmars te kunnen lopen in militair gevechtstenue. En bij dat ‘gevechtstenue’ ligt de uitdaging, want dat is inclusief rugzak van 18,1 kilo en zware kisten aan de voeten. Het huidig Wereld Record Speedmars, kortweg WRS, staat sinds 2016 op naam van de Britse Royal Marines en bedroeg 4 uur 16 minuten en 48 seconden.

Hoger doel

De uitdagende missie is een initiatief van luitenant der mariniers Gerwin van Triest, werkzaam bij het Marine Training Command in Doorn als hoofd Kennis, Innovatie en Kwaliteit (KIK). Een hardloopboek bracht hem op het idee om het wereldrecord speedmars te verbreken.

Niet in 5 jaar, maar slechts 1 jaar training

En niet met 5 jaar training zoals de Britten, maar binnen het jaar. Het team van (oud-)mariniers die de uitdaging aan wilden én konden gaan vormde zich snel, variërend in leeftijd van 22 tot 54 jaar. De onverwachte terminale ziekte van collega-marinier en WRS-loper Cas van Bakel gaf de uitdaging een hoger doel: zo veel mogelijk geld ophalen voor de stichting Doe wel, en zie niet om!

Kracht, verbinding en toewijding

Op 4 april 2020 zou het WRS-team het parcours van de Rotterdam Marathon willen afleggen om het bestaande record te verbreken. Helaas ging dit niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Na veel uitstel en onzekerheid is deze wereldprestatie nu dan toch gelukt op een speciaal uitgestippeld parcours op Marinebasis Den Helder.

Overwinning!

Eerste luitenant der mariniers Gerwin van Triest schreeuwde het uit na de finish: “JAAAA, we hebben het gewoon geflikt, wat ben ik trots op onze mannen.” Een andere marinier die over de finish kwam zei rustig “fit for further tasking.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio