27.9 C
De Bilt

Gevel en plint MFC De Boomgaard worden tegelijk hersteld

n oktober 2020 zijn vanwege veiligheidsredenen de glazen gevelpanelen van het MFC De Boomgaard in Zuidoostbeemster verwijderd. De reparatie van de bakstenen plint stond al op de planning. Het college heeft een plan opgesteld om de gevel en de plint tegelijk te vervangen. Het college vraagt aan de gemeenteraad om hier geld voor vrij te maken. Het gaat om een bedrag van 635.000 euro.

MFC De Boomgaard


 
De afgelopen weken is er veel te doen geweest rondom de situatie van het gebouw van het MFC alsmede de tijdelijke uitbreiding van onderwijs en kinderopvang. Met name de veiligheid voor de gebruikers is onderwerp van discussie. Het MFC is een veilig en solide gebouw. Na het verwijderen van de glazen panelen en de aangebrachte beschadigingen ziet het er weliswaar allemaal onvriendelijk uit, maar de geconstateerde gebreken hebben niets te maken met de bouwkundige constructie.
 
Nieuw ontwerp
De architect van het MFC De Boomgaard heeft voor de vervanging van de glazen gevelpanelen een nieuw ontwerp gemaakt dat bestaat uit een gevel van gedeeltelijk over elkaar heen geplaatste (noem je: gepotdekseld) platen van vezelcementplaat. De vezelcementplaten worden bevestigd op een erachter aan te brengen houten frame. En verschilt dus van de bevestiging zoals die was met de glazen panelen. Zo wordt een veilige en onderhoudsarme constructie gerealiseerd. Vezelcementplaat is een fijner materiaal dan het glas dat voorheen aan de gevel bevestigd zat. In principe zou dit tot minder geluidsweerkaatsing moeten leiden. Ook blijft dit ontwerp dichtbij het originele ontwerp.
 
Bakstenenplint
De huidige bakstenen plint wordt vervangen door een nieuwe bakstenen plint met voldoende verankering in de binnenmuur en niet langer met de bakstenen op hun kant. De kleur van de platen, de kozijnen en de stenen worden op elkaar afgestemd. Hierdoor krijgt het pand een prettige uitstraling. De bakstenenplint is geen draagmuur. Er is geen instortingsgevaar nu er stenen los liggen. Het ziet er nu niet fraai uit, maar dat wordt zo snel mogelijk opgelost.
 
Raadsvoorstel
Voor het vervangen van de gevel is geld nodig. Eerder is al geld beschikbaar gesteld voor het aanpassen van de bakstenenplint, een bedrag van 140.000 euro. Nu vraagt het college budget van de raad voor de totaalrenovatie van de gevel. Dit voorstel wordt in april aan de raad voorgelegd. Per saldo is een aanvullend krediet van € 635.000 nodig. De raad wordt gevraagd hiermee in te stemmen.
 
Uitnodiging om materiaal en kleuren te bekijken
Het materiaal dat aan college en raad wordt voorgesteld als gevelbekleding kan iedereen bekijken in het Buurthuis Zuidoostbeemster. Er liggen drie kleuren van het voorgestelde materiaal. De 58 directe buren van het MFC kunnen aangeven welke kleur zij het beste vinden passen bij het gebouw. Hierover krijgen zij een brief van de gemeente deze week. Een afspraak maken met het Buurthuis kan via telefoon, 0299 42 76 61.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio