16.9 C
De Bilt

Museum BroekerVeiling beter op de kaart zetten als bijzonder beleefmuseum

Langedijk – Op woensdag 24 maart overhandigden Juliëtte Lindhout en Sjoerd van der Linde van Studio Louter het uitgewerkte visiedocument aan Ron Karels, directeur van museum BroekerVeiling, en aan wethouder Nils Langedijk van gemeente Langedijk. “We hebben dit proces gefaciliteerd om te komen tot een toekomstbestendig museum”, vertelt de wethouder. “Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de visie en de mogelijkheden die Studio Louter ziet voor deze stap. Zeker in deze tijd, waarin de cultuursector onder druk staat.” De visie wordt voor de zomervakantie besproken met de gemeenteraad.

Museum BroekerVeiling heeft potentie om een uniek museum met aantrekkingskracht te worden. Een plek waar de cultuur-historische waarden en een inspirerend groen(te)verhaal tot leven komen, en waar bezoekers al varend de verhalen van Langedijk en de regio kunnen ontdekken. Verbonden met de lokale gemeenschap van Langedijk en het Rijk der Duizend Eilanden, het groene hart in de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Dat is in een notendop de nieuwe toekomstvisie voor Museum BroekerVeiling.

Innovatieve tuinbouw

Studio Louter werkte in opdracht van gemeente Langedijk aan de toekomstvisie voor het museum. Sjoerd van der Linde: “Wij ontwerpen onvergetelijke ervaringen voor bezoekers van musea, want wat je voelt, blijft je bij. Wij geloven dat mensen betekenisvolle verhalen nodig hebben om de wereld beter te begrijpen. Hoe meer we ze emotioneel bij die verhalen kunnen betrekken, hoe beter de boodschap wordt onthouden.”
Studio Louter werkte hiervoor samen met stedenbouwkundig bureau MUST en Maarten de Wolff, die ervaring heeft met herbestemming van industrieel en cultureel erfgoed. “Nederland heeft al eeuwenlang de meest innovatieve tuinbouw ter wereld”, vertelt Sjoerd. “De BroekerVeiling is het centrum van de groentetuin van Holland. Al varend door het Oosterdelgebied beleef je het verhaal van de groenteteelt op de eilanden en het verhandelen in de BroekerVeiling.”

Aandacht voor lokale gemeenschap

In september 2020 startte Studio Louter met gesprekken met het museum, met ondernemers, maatschappelijke organisaties en inwoners. Daarnaast zijn partners zoals Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Staatsbosbeheer, Stichting Veldzorg en Stichting Toeristische Promotie Langedijk aangehaakt. Tijdens een digitale bijeenkomst eind vorig jaar presenteerde Studio Louter een concept-visie en konden alle geïnteresseerden meepraten. Juliëtte Lindhout: “Met de inbreng van betrokkenen hebben we de visie aangescherpt. Er komt meer aandacht voor educatie en samenwerking met lokale scholen. Het verhaal over de scheepshelling wordt verteld en de historische botencollectie krijgt een plek. Ideeën over tijdelijke tentoonstellingen worden meegenomen en er komt mogelijk een muziekkapel en pluktuin op het buitenplein. Deelnemers uitten zorgen over massale aantallen bezoekers en mogelijke schade aan het Oosterdelgebied door intensievere bevaring. Ons advies is dan ook om daar nadrukkelijk rekening mee te houden.”

erVAAR Museum BroekerVeiling

In samenwerking met de gemeente, belanghebbenden en omwonenden wil het museum de komende jaren op basis van de visie een plan uitwerken. Ron Karels: “We praten al jaren over de toekomstplannen voor het museum. Met deze visie gaan we terug naar onze roots: tuinders die aardappelen, groente en uien verbouwden en veilden. Dàt verhaal willen we blijven vertellen. Met deze visie komt de museale en historische waarde beter tot zijn recht, en voor verschillende doelgroepen aantrekkelijk. In een bootje, maar ook lopend of met een groep kun je het museum erVAREN. En bovendien is het niet onze visie om alleen bezoekers te trekken. We willen een deel van het museum open stellen voor bewoners en bedrijven, gratis toegankelijk voor iedereen.”

Passend vervolg

Nils Langedijk neemt de toekomstvisie van Studio Louter in ontvangst voor het college:  “Met ieders inbreng en de deskundigheid van Studio Louter is er een visie gemaakt. Het college zal dit rapport met veel interesse lezen. We zijn benieuwd hoe Studio Louter invulling heeft gegeven aan de opdracht en wat een passend vervolg kan zijn. We zullen overwegen welke stappen er nodig zijn om tot een toekomstbestendig museum te komen.”

Naar verwachting besluit de gemeenteraad kort voor de zomervakantie over de visie. Bij het visierapport is een plan van aanpak voor de komende jaren en een voorlopige financiële verkenning toegevoegd. Het visiedocument is hier te bekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio