2.3 C
De Bilt

Enkele nesten eikenprocessierups gevonden

Warmenhuizen – Gemeente Schagen is gestart met het monitoren van de eikenprocessierups. Vorig jaar vond de gemeente één klein nest. Dit jaar zijn er enkele nesten gevonden, waarvan één in een tuin aan de rand van de gemeente Schagen bij Oudkarspel. En een aantal in het openbaar groen aan de rand van Warmenhuizen.

De eikenprocessierups zit vooral in het zuiden van Nederland. Sinds enkele jaren verspreidt de rups zich naar het noorden. De gemeente Schagen verwacht geen problemen door de rups, omdat hier niet zo veel eiken staan. De gemeente bezit ruim 1500 eiken, dat is slechts 4% van alle laanbomen. In vergelijking met het zuiden is dit weinig.

Wat doet de gemeente met de nesten van de eikenprocessierups?

Een enkel nest van de eikenprocessierups kan al irritatie veroorzaken. De gemeente wil daarom weten waar de rupsen zich bevinden en hoe de aantallen zich ontwikkelen. Om dit te meten, hangt de gemeente feromoonvallen op. De val bevat een stof die mannelijke vlinders van de eikenprocessierups lokt. Verspreid over de gemeente hangen 25 van dit soort vallen vlakbij eikenbomen.

uc?id=1ycVz8jGONPMkqcYVi 4dj9FpgLyvGXq
Oostwal t.h.v. Zwembad Warmenhuizen. Foto: gemeente Schagen

Binnenkort verpoppen de eerste rupsen en gaan de vlinders vliegen. Een paar keer per jaar worden de vlinders in de vallen geteld. Uit de cijfers blijkt dan waar de vlinders zitten en in welke aantallen. Met die informatie zoekt de gemeente gericht naar nesten en verwijdert deze.

Wat doet de gemeente met andere rupsen?

Er zijn veel soorten rupsen waarvan de meeste niet voor overlast zorgen. De gemeente bestrijdt deze niet. De rupsen zijn voedsel voor vogels en belangrijk voor de natuur en biodiversiteit. Een natuurlijke inrichting van het groen, met veel soorten planten, helpt om overlast van de eikenprocessierups te verminderen.

De gemeente is de komende jaren van plan om, bij renovatie van groenvakken en straten, meer openbaar groen om te vormen tot een natuurlijke inrichting. Dit levert een mooi beeld met veel bloemen en vlinders op. Het ziet er ook wat ruiger uit dan een strak gemaaid gazon.

Wat kunt u doen met een eikenprocessierups nest?

Als het gaat om het openbare groen, laat de gemeente het nest veilig verwijderen door een bedrijf. Als u een nest aantreft in uw tuin, dan is het net als bij plaagdieren uw eigen verantwoordelijkheid om dat te verwijderen. Het is verstandig om dit door een professioneel bedrijf te laten doen, omdat een nest irritatie kan veroorzaken. Het bedrijf stelt dan ook vast of het om de eikenprocessierups gaat.

Dat is moeilijk te beoordelen, want veel rupsen lijken op elkaar. De gemeente gaat ook geregeld bij inwoners langs om te bekijken of het werkelijk om de eikenprocessierups gaat. Verder adviseert de gemeente om het door te geven als u een nest in de tuin heeft. Er is dan zicht op waar de rups voorkomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio