1.4 C
De Bilt

Nieuwe gemeentehuis Heiloo krijgt vorm

Sinds de start van de BUCH-werkorganisatie is de intentie om op één locatie te werken. Het gemeentehuis krijgt een nieuwe locatie, waar de gemeente Heiloo, waaronder de publieksbalies, het sociaal team, het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad samen met de Bibliotheek en het Vrijwilligers Informatiepunt diensten aan zullen bieden. Voor Heiloo betekent dit een nieuw, duurzaam en multifunctioneel gemeentehuis waar inwoners hun zaken met de gemeente kunnen regelen en tegelijkertijd aan de leestafel van de bibliotheek kunnen aanschuiven. De gemeente Heiloo kocht daarvoor het oude Rabobankgebouw aan de Stationsweg aan en verhuist volgend jaar naar deze nieuwe locatie.

Aan de buitenkant van het nieuwe gebouw gaan een paar dingen veranderen, met als belangrijkste verandering een nieuwe entree. Die wordt namelijk verplaatst richting hoek van de Stationsweg en de Westerweg. Om die aanpassingen te doen heeft de gemeente Heiloo een omgevingsvergunning aangevraagd.

Dubbele functies

In het nieuwe gemeentehuis worden allerlei ruimtes door verschillende gebruikers dubbel gebruikt. De gemeenteraad gaat straks vergaderen in een flexibele raadzaal die overdag ruimte biedt voor verschillende workshops of cursussen. Er komt een spreekruimte voor de politie, het sociaal team en het vrijwilligers informatiepunt. En straks deelt de gemeente haar gebouw ook met de bibliotheek. Burgemeester Mascha ten Bruggencate: “op deze manier wordt deze plek een ontmoetingsplaats. Het wordt een hele open ruimte met veel licht en glas waar mensen zich welkom kunnen voelen.”  

Duurzaamheid

Het gebouw wordt van binnen ook helemaal opnieuw ingedeeld en ingericht. Daarvoor wordt gekeken naar duurzaam hergebruik van materialen. Ten opzichte van het huidige gemeentehuis gaat de gemeente er flink op vooruit, want het nieuwe pand heeft al energielabel A.

Definitieve inrichting gemeentehuis

Architect Erwin van der Sluis van Architectenbureau Admiraal Stoute maakte het ontwerp voor het gemeentehuis. “De uitgangspunten voor het ontwerp zijn ‘open’ en ‘verbinden’. Zo is er extra gelet op multifunctioneel gebruik van verschillende ruimtes en het plaatsen van Burgerzaken en het Sociaal Team in de Bibliotheek. Er is straks grotere verwevenheid tussen de gebruikers.” Alle gebruikers konden meedenken over de wensen voor de inrichting. Ook nam het college de gemeenteraad ter inspiratie op ‘excursie’ langs verschillende vergelijkbare objecten.

Planning

Als de omgevingsvergunning verleend wordt volgt eerst de wettelijke bezwaartermijn van zes weken. Als er geen bezwaren worden ingediend verwacht de gemeente de eerste werkzaamheden te kunnen starten in het voorjaar van 2023. De verwachting is dat het nieuwe gemeentehuis in het najaar van 2023 in gebruik genomen kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio