13.6 C
De Bilt

Oranje loper uit in Gemeente Alkmaar

Alkmaar kleurt oranje op Koningsnacht en -dag met allerlei activiteiten en feesten op verschillende plekken in de gemeente. Van kleine podia met live muziek tot grote evenementen: voor jong en oud is van alles te doen door de hele gemeente Alkmaar heen. De grote vrijmarkt vindt plaats in de binnenstad en de speciale kindervrijmarkt slingert over het Clarissenbolwerk.

Overal in Alkmaar is het feest

Op 26 april barst het feest op diverse locaties al los. In de binnenstad start de vrijmarkt om 15.00 uur. Artiesten en dj’s treden vanaf 18.00 uur verspreid door de hele stad op. Onder andere op de Paardenmarkt, het Waagplein, Hofplein, Platte Stenenbrug en op het Ritsevoort worden feesten georganiseerd.

Robert-Jan Wille, de nachtburgemeester van Alkmaar en organisator van de Gramdioze feesten op de Paardenmarkt, verheugt zich op een vrolijk feest; “Het publiek uit de hele regio weet Alkmaar elke jaar weer blind te vinden om de verjaardag van de koning te vieren. Ik ben enorm trots op wat we dit jaar neerzetten in Alkmaar. Volledig overdekt, 100% gratis feest en met een geweldige line-up. De oranje loper gaat uit en vuistjes gaan in de lucht!”

Koningsdag

Op Koningsdag gaat het feest de hele dag door in alle dorpen en op locaties verspreid door Alkmaar. In Oudorp vind je de vrijmarkt op het Nyenburghplein en zijn de vrijwilligers van de brandweer aanwezig met een demonstratie voor kinderen. In De Rijp is de vrijmarkt op het Jan Boonplein en wordt om 14.00 uur het traditionele steenwerpen georganiseerd. Op P8 van het AFAS Stadion vindt het grote feest Oranje Koningsdag plaats. Bij Stadsstrand De Kade rust je even uit in tropische sferen en in Hal25 feest je tot 2.00 uur door.

Alle oranje-informatie op één plek

Omdat het op Koningsnacht en –dag drukker is dan normaal in de stad, wordt bezoekers aangeraden goed voorbereid op pad te gaan. De NS rijdt op Koningsdag met een speciale Oranjedienstregeling en zet op een groot aantal trajecten langere en extra treinen in. Connexxion zet overdag en ‘s nachts bussen in om mensen te vervoeren van en naar de evenementen. Fietsers kunnen hun fiets gratis kwijt in één van de bewaakte fietsenstallingen in het centrum van de stad, of op de extra fietsparkeerplaatsen op het Doelenveld en aan de Wognumsebuurt.

Veilige binnenstad

Het horecagebied bij het Waagplein en de Platte Stenenbrug trekt de meeste bezoekers. Om de toestroom van bezoekers in goede banen te leiden is een looproute gemaakt met in- en uitgangen. Zo lopen bezoekers in de drukste gebieden altijd met de stroom mee.

Bereikbaarheid Waagplein

Het Waagplein is te bereiken via de Houttil, Peperstraat, Marktstraat en de Mient. Het gebied kan weer verlaten worden via de Marktstraat, Mient, Schapenbrug, Houttil, Magdalenastraat. De Magdalenastraat is een eenrichtingsstraat naar het Hofplein. De Achterstraat is afgesloten.

Bereikbaarheid Waagplein
Bereikbaarheid Waagplein – Beeld: gemeente Alkmaar

Bereikbaarheid Platte Stenenbrug

De Platte Stenenbrug is te bereiken via het Verdronkenoord (zijde Bierkelder) en te verlaten via Verdronkenoord (zijde Amon) en de Kapelsteeg. Via de Hekelstraat, Bloemenschuit en Visbanken is de Platte Stenenbrug te bereiken en te verlaten.

Bereikbaarheid Platte Stenenbrug
Bereikbaarheid Platte Stenenbrug – Beeld: gemeente Alkmaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio