15.7 C
De Bilt

Pand Witte Paal 308 in Schagen moet worden afgebroken na uitspraak rechter

De rechter heeft zich op 3 augustus uitgesproken over het beroep tegen de opgelegde last onder dwangsom inzake het verwijderen van het pand aan de Witte Paal 308. De gemeente Schagen is in het gelijk gesteld. Het pand dat in aanbouw is moet gesloopt worden. De eigenaar moet binnen 15 dagen beginnen met de sloop en na 75 dagen moet het zijn afgebroken en opgeruimd. Start de eigenaar niet binnen 15 dagen of is het pand niet binnen 75 dagen afgebroken en opgeruimd dan legt de gemeente een dwangsom op van 100.000 euro.

Bouwstop Witte Paal 308 terecht

Op 1 april 2016 heeft de eigenaar een omgevingsvergunning verleend gekregen voor het oprichten van een bedrijfspand met (bedrijfs)woning op het perceel Witte Paal 308 in Schagen. Na controle van de toezichthouder is op 5 november 2020 een bouwstop opgelegd, omdat er in afwijking van de verleende omgevingsvergunning werd gebouwd,  Bovendien werden ook de voorschriften van de omgevingsvergunning overtreden.

De rechter oordeelde op 31 maart 2022 dat de bouwstop terecht is opgelegd. Deze bouwstop is onherroepelijk en geldt tot op de dag van vandaag. 

Handhaving en mediation

Op 11 februari 2022 is het voornemen tot verwijderen van het pand Witte Paal 308 verzonden aan de eigenaar. Dit heeft niet geleid tot een handhavingsbesluit, omdat er vanuit de gemeente een poging tot mediation is gedaan. Deze mediation heeft een aantal maanden geduurd, en was zonder resultaat.

De constructie van het tot nu toe gerealiseerde bouwwerk is onderzocht door een extern bureau. Hieruit blijkt dat het bouwwerk niet voldoet aan de normen die het Bouwbesluit 2012 aan de veiligheid stelt. Dit heeft opnieuw geleid tot een voornemen tot het verwijderen van het pand. Vervolgens is op 16 november 2022 het handhavingsbesluit genomen.

Gemeente heeft zorgvuldig gehandeld

Volgens de uitspraak van de rechter heeft de gemeente in deze zaak zorgvuldig gehandeld. De gemeente heeft de eigenaar tot twee keer toe in de gelegenheid gesteld om een aanvraag voor een bouwvergunning in te dienen voor wat er tot nu toe gerealiseerd is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio