20.8 C
De Bilt

Primeur met Geo-beton bij de spooronderdoorgang

Heiloo – Bij de spooronderdoorgang aan de Vennewatersweg in Heiloo is geëxperimenteerd met het gebruik van een duurzame soort beton. Het geopolymeerbeton is ontwikkeld door TBI-onderneming Mobilis, de aannemer van het project. Op dinsdag 10 maart presenteerde Mobilis de nieuwe innovatie Geo-beton op de projectlocatie in Heiloo.

Geo-beton vrij uniek

In oktober 2019 is al het Geo-beton gestort bij de spooronderdoorgang. Een primeur in Nederland: dit is het eerste project waarbij het gewapende geo-beton in de hoofddraagconstructie van een overheidsobject is toegepast. Het duurzame beton is verwerkt in de tussenwand dat de rijbanen scheidt tussen het gemotoriseerde verkeer en de fietsers en voetgangers. In totaal gaat het om 104 m3.

CO2 reductie

Rob Opdam: “Wij zijn trots dat wij met ons project aan zo’n bijzonder experiment een bijdrage kunnen leveren. Het zogenoemde geopolymeerbeton heeft een lagere CO2-reductie. Dit draagt bij aan de duurzaamheidsambities van de gemeente. Daarmee zetten we Heiloo op de kaart.” Het geopolymeerbeton is een duurzaam alternatief voor ‘normaal’ cementbeton. Het geo-beton heeft een fors lagere CO2-uitstoot dan cementbeton, namelijk 50 procent.

Werkzaamheden tot juli 2020

“Door deze toepassing laten wij als gemeente zien dat we onze verantwoordelijkheid nemen op het gebied van duurzaamheid. Zo leveren we een bijdrage aan de doelstellingen van de gemeente en geven wij het goede voorbeeld aan inwoners en ondernemers.”, aldus Rob Opdam. De werkzaamheden aan de spooronderdoorgang lopen nog tot juli 2020.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio