2 C
De Bilt
dinsdag, 28 maart 2023

Project Helderse Lijn maakt treinreizen aantrekkelijker

Gedeputeerde Jeroen Olthof en directeur NS Tjalling Smit kwamen vandaag op werkbezoek in Schagen om het met over het project Helderse lijn te hebben met wethouder Hans Heddes . In dit project wordt gekeken hoe de ruimtelijke, economische en recreatieve potentie van Noord-Holland Noord het beste benut kan worden met een aantrekkelijk, betaalbaar en duurzaam mobiliteitssysteem. De Helderse lijn, de spoorlijn tussen Den Helder en Heerhugowaard-Alkmaar, is de ruggengraat van dit mobiliteitssysteem.

De regio heeft meer potentie

De regiogemeenten, provincie en NS willen een plan opstellen dat de potentie van de regio meer zal gaan benutten en zo ook de potentie van de trein vergroten. Het plan van de Helderse Lijn richt zich juist niet alleen op meer treinreizigers, maar ook op verbetering van de leefbaarheid, de bereikbaarheid en de aantrekkelijkheid van de regio. Gemeenten geven aan dat de angst heerst dat er steeds minder treinen gaan rijden en de regio steeds minder aantrekkelijk en minder bereikbaar wordt.

Reizen op de Helderse Lijn

Dat is niet de bedoeling, want er zijn ambities op het gebied van infrastructuur, duurzaamheid en wonen. Hierin willen alle partijen het reizen met de trein juist aanmoedigen. Want meer passagiers betekent dat treinen blijven rijden en er (hopelijk) zelfs treinen bij moeten. Een goede bereikbaarheid is een voorwaarde om bovengenoemde ambities te kunnen realiseren. Daar plukken uiteindelijk de regio met haar inwoners, de bezoekers en ook de reizigers de vruchten van.

Meer treinreizigers met 10 punten plan

In het gezamenlijke overleg bespraken de partijen de onderlinge ambities en toekomstige ontwikkeling in de regio. Uit het plan dat zij bespraken zijn 10 punten naar voren gekomen die moeten leiden tot het beter benutten van de ruimtelijke, economische en recreatieve potentie van Noord-Holland Noord. De punten hebben allemaal een relatie met vervoer. Bijvoorbeeld het verbeteren van de totale reis per fiets en trein, het bouwen van woningen in de buurt van een station, het versterken van de combinatie deelvervoer-trein en het aantrekken van toeristen die met de trein reizen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio