9.6 C
De Bilt

RES-monitor toont: er is groei in duurzame opwekking in de regio

De gemeenteraden in Noord-Holland Noord hebben afgesproken samen meer duurzame energie op te wekken. Vorig jaar zijn concrete ambities vastgesteld in de Regionale Energiestrategie (RES), met daarbij de belofte om het proces er naartoe samen te monitoren. De eerste RES-monitor ligt nu op tafel. De resultaten stemmen optimistisch.

RES-monitor

De ambitie is om 3,6 TWh duurzame energie op te wekken in 2030. Daarvan heeft de energieregio Noord-Holland Noord al 2,2 TWh gerealiseerd. Sinds de vaststelling van de RES (versie 1.0)  is er een stijging te zien van 13% in bestaande en geplande opwekking.

De meeste duurzame energie wekt de regio tot nu toe op met windturbines op land. Het is de bedoeling om de doelstellingen vooral met zonne-energie verder in te vullen. Dat betekent meer zonnepanelen op daken, en meer zonneweides. Door verbeterde techniek leveren zonnepanelen meer rendement op dan een aantal jaren geleden, blijkt uit de RES-monitor.

Samenwerken aan groei

De groei van duurzame energieopwekking is het gezamenlijke doel van diverse partijen in de regio: gemeenten, de provincie, het waterschap, ontwikkelaars, energiecoöperaties en vele anderen. Zij werken intensief samen aan deze missie.

Ook met Liander wordt samengewerkt. Om de groei te realiseren moeten er namelijk ook oplossingen komen voor de schaarste op het elektriciteitsnet. Per zoekgebied is een inschatting gemaakt of er kansen zijn voor systeemefficiëntie. Bijvoorbeeld het beter benutten van restcapaciteit op bestaande netten, energievraag- en aanbod combineren of het clusteren van duurzame opwek-projecten. 

Omgeving betrekken

In Noord-Holland Noord liggen 43 zoekgebieden: gebieden met ruimte voor opwekking van duurzame energie op land. De meeste zoekgebieden zijn bestemd voor zonne-energie; daarnaast zijn er zes zoekgebieden voor wind. Bij de uitwerking van de zoekgebieden werkten de gemeenten samen met de omgeving. Van de 43 zoekgebieden zijn er momenteel 30 in een verkennend stadium. Voor vijf zoekgebieden worden plannen ontwikkeld. Eén zoekgebied is in de ontwerpfase en zeven zoekgebieden zijn nog niet in voorbereiding.

Capaciteit elektriciteitsnet

Op dit moment is er een zoekgebied dat direct kan worden aangesloten op het net, dit is in Westfriesland. In andere gebieden wordt de netcapaciteit uitgebreid; de verwachting is dat 80% tussen 2023 en 2030 kan worden aangesloten. Voor het overige deel is de aansluitperiode nog onbekend, omdat deze afhankelijk is van meerdere factoren. Provincie, gemeenten en Liander werken samen met initiatiefnemers aan oplossingen op het net.

Warmtevraag

De RES-monitor heeft ook vraag en aanbod van warmte geïnventariseerd. In alle regio’s komt het grootste gedeelte van de warmtevraag voort uit woningen. De meeste woningen werden in 2020 verwarmd met aardgas. Tussen 2017 en 2020 is het aardgasverbruik in de gebouwde omgeving jaarlijks met 2% gedaald. 3% van de woningen is aardgasvrij. Sinds 2017 is dit aandeel licht gestegen, voornamelijk dankzij nieuwbouwwoningen zonder gasaansluiting.

Op koers

De uitkomsten van de monitor worden aangeboden aan de colleges van de gemeenten, waterschappen en provincie, die vervolgens de volksvertegenwoordigers informeren. In sessies met raadsleden, wethouders, stakeholders en geïnteresseerden gaat de RES werkgroep in gesprek over de vraag of ze op koers liggen richting 2030, of dat bijsturing nodig is. Ook wordt aan dezelfde doelgroepen een vragenlijst uitgezet. Dit als input voor het voorgangsdocument van de RES van begin 2023.

Meer informatie

De RES-viewer geeft actuele informatie per zoekgebied. Cijfers en meer informatie is te vinden in de RES-monitor op www.energieregionh.nl

Op 9 november is er van 19.30 tot 21.30 uur een online sessie voor alle geïnteresseerden. De monitor wordt toegelicht,  en welke lessen wij hieruit kunnen trekken. Aanmelden kan via deze link. Daarnaast is er ook een online enquête. Geïnteresseerden en betrokkenen kunnen aangeven wat goed gaat, en wat nog aandacht behoeft.

*1 GWh staat gelijk aan 1 miljoen kWh. Een huishouden gebruikt gemiddeld 2479 kWh per jaar (bron: www.milieucentraal.nl).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio