6.7 C
De Bilt

Gemeente Schagen gastvrij voor de bij

Schagen – Door het plaatsen van bijenhotels zet gemeente Schagen zich in om de biodiversiteit te vergroten. De gemeente plaatst zelf al op veel plekken bijenhotels, maar zoekt ook de samenwerking op met inwoners. Op het participatieplatform samen.schagen.nl kunnen inwoners tot 25 juni geschikte locaties doorgeven voor bijenhotels. Op het platform staat omschreven wat een plek geschikt maakt. Op de 5 meest geschikte locaties wordt deze zomer een heus bijenhotel geplaatst. Zo maakt gemeente Schagen samen met inwoners de omgeving gastvrij voor de bij!

Leefgebied staat onder druk in Schagen

Het leefgebied van de wilde bij staat onder druk en de afgelopen jaren is driekwart van de insecten verdwenen. “Door de samenwerking met inwoners op te zoeken zorgen we er met elkaar voor dat de biodiversiteit vergroot. Daar kunnen we met z’n allen een steentje aan bijdragen”, zegt wethouder Hans Heddes. Het was niet overal mogelijk, maar op veel plekken is het openbaar groen in mei niet gemaaid. Op deze manier kon de gemeente positief bijdragen aan het leefgebied van de insecten. Deze maand zoekt de gemeente geschikte locaties voor een bijenhotel. Daarbij is de hulp van inwoners welkom.

Maak van de tuin een bijenparadijs

Heeft u geen geschikte plek voor een bijenhotel, maar wilt u wel gastvrij voor de bij zijn?
Dat kan met behulp van de volgende tips:

  • Maai het gazon wat minder om de wilde bijen, maar ook vlinders, vogels en andere insecten een plek te geven in onze groene leefomgeving.
  • Kleine beetjes helpen! Ook in een kleine stadstuin of op een balkon kan het bijen en andere insecten naar de zin gemaakt worden. Ze hebben vooral nectar en stuifmeel nodig.
  • Haal een paar stenen uit de tuin en vul deze ruimte met planten. Bijvoorbeeld met een mooie vlinderstruik.
  • Plant veel verschillende soorten bloeiende planten en bloemen. Wanneer van het vroege voorjaar tot de late herfst planten in bloei staan, hebben bijen altijd voldoende te eten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio