22.9 C
De Bilt

Vier Blauwe Vlaggen voor de stranden in gemeente Schagen

Op donderdag 16 mei was de officiële uitreiking van de Blauwe Vlag in IJsselstein. Deze staat symbool voor schone, veilige en duurzame jachthavens en stranden. Dit jaar ontvingen 200 bedrijven de Blauwe Vlag. Dit waren 143 havens, 50 stranden en 7 binnenstranden. Gemeente Schagen neemt dit jaar 4 van dergelijke vlaggen in ontvangst voor de stranden Callantsoog, Groote Keeten, Petten en Sint Maartenszee.

Dit jaar hebben we opnieuw de Blauwe Vlag mogen ontvangen voor vier van onze stranden. Samen met strandpaviljoenhouders hebben we dit mooie resultaat bereikt. Zij hebben zich ingezet om de stranden schoon en veilig te houden. Op deze manier dragen we bij aan het behoud van onze natuur en het milieu, terwijl bezoekers veilig kunnen genieten van recreatie aan zee,” vertelt wethouder Hans Heddes.

Schone stranden en duurzame jachthavens

De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Met de campagne voor deze vlag in Nederland betrekt de stichting overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de vlag het internationale herkenning- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens. Deze internationale toekenning van deze vlag wordt toegekend door de Foundation for Environmental Education (FEE). Dit is een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

De Blauwe Vlag is een erkenning voor geleverde inspanning

De Blauwe Vlag is een internationaal erkende onderscheiding voor schone en veilige stranden en jachthavens. De vlag wordt toegekend aan locaties die voldoen aan criteria op het gebied van milieu en duurzaamheid, informatie en educatie, onderhoud en voorzieningen en veiligheid. De locaties vragen de Blauwe Vlag onderscheiding vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid.

Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio