10.1 C
De Bilt

Voetafdruk van één van de eerste Heilooërs ontdekt

Heiloo – In Zuiderloo wordt sinds begin april archeologisch onderzoek gedaan. Op dinsdag 19 mei is door archeologen van Archol een prehistorische voetafdruk van één van de eerste Heiloöers ontdekt. Dit is een unieke vondst, omdat de voetafdruk in goede conditie bewaard is gebleven. Joris Brattinga van Archol: “Er worden wel vaker voetafdrukken gevonden, maar deze is heel oud, ongeveer 3.500 jaar. En is zeer goed bewaard gebleven”.

Menselijke voetafdruk

De voetafdruk is veiliggesteld door de archeologen en wordt op dit moment geconserveerd. Dit betekent dat de voetafdruk bewaard kan worden en eventueel tentoongesteld wordt. Door het ontbreken van de tenen in het spoor wordt ervan uitgegaan dat de persoon een schoen heeft gedragen. De linkervoet is ongeveer 25 centimeter lang, dit komt overeen met schoenmaat 40. Archeologen denken dat de afdruk dateert uit de bronstijd. Nader onderzoek zal dat moeten bevestigen.

Bijzondere vondsten

Tijdens de opgravingen in Zuiderloo zijn ook andere bijzondere vondsten gedaan. Naast de voetafdruk werden onder andere een groepje vuursteenknollen en een grote dissel (dwarsbijl) van gewei gevonden. Vuursteenknollen zijn stukken onbewerkt vuursteen die als grondstof dienden om werktuigen van te maken. Een dissel is een soort bijl waarbij het snijvlak dwars op de steel staat. Bijzonder is dat het deel van de houten schacht van de dissel nog intact is. De dissel ziet eruit als een pikhouweel. Het stuk gewei moet in ieder geval van een groot hert zijn geweest. Fred Dellemijn, wethouder gemeente Heiloo: “Heiloo heeft een rijk cultuur historisch verleden. Dat bevestigen deze vondsten temeer. We mogen trots zijn op deze fysieke stap uit een ver verleden.”

Vervolg van de opgravingen

De opgravingen in de eerste fase van dit onderzoek zijn afgerond. De archeologen hervatten het werk later dit jaar als de oeverzwaluwen het gebied hebben verlaten. Dan wordt er verder gezocht naar sporen uit het verleden, zoals de prehistorie. Het gebied is te herkennen aan rubbermatten en niet toegankelijk voor publiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio