15.1 C
De Bilt

Waddengastronomie in Museum Wierdenland

‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’! Dat was het hoofdonderwerp dat besproken werd door de Raad van Toezicht van Stichting Waddengroep in Museum Wierdenland. Het museum is gelegen in wierdendorp Ezinge en wat uitgekozen als plek voor het overleg van de Raad. Hoofdonderwerp was het bespreken van het programma . De Raad van Toezicht ziet toe op de voortgang ervan. Voor die voortgang is het bestuur van de Waddengroep verantwoordelijk.

Waddengastronomie

De Waddengroep voert het programma Waddengastronomie uit. Voorzitter van het bestuur, Annette van Ruitenburg: “Het gaat ons om smaak, gezonde voeding en bewust leven. Dat kan bij uitstek met producten uit het Waddengebied. We bouwen aan de Waddentraditie van eten en voeding. We zorgen ervoor dat de kennis hierover verspreid wordt onder producenten, horeca en koks. We werken aan inspiratiekaarten en foodroutes. Inwoners van ons gebied, toeristen en ondernemers hebben daar baat bij.”

Partners van Waddengroep in het Waddengastronomieprogramma zijn Hogeschool NHL Stenden en Visit Wadden.

Het Waddenfonds maakt het programma mogelijk door een financiële bijdrage. Daarnaast betalen de provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen mee aan het project. Partners en ondernemers leveren ook bijdragen.

Ziltepad

Voorzitter van de Raad van Toezicht, Klaas-Wybo van der Hoek, maakt duidelijk dat de toezichthouders blij zijn met de vorderingen van het programma: “Het heerlijke eten en voedsel van het Waddengebied worden bekender. Tegelijkertijd zou het mooi zijn, als de groeiende belangstelling ook beklijft na de afronding van het programma over een paar jaar. Ons gebied heeft dat nodig”

Vandaar dat de toezichthouders met veel belangstelling luisterden naar gastspreker Ruth ter Voort, projectleider van het Ziltepad. Zij zag zeer goede mogelijkheden  voor samenwerking. Het Ziltepad is in ontwikkeling. Een deel van het Ziltepad is nu beschreven en loopt langs de Friese en Groningse kerken van Oostrum via Lauwersoog en Vierhuizen naar Hornhuizen of andersom. Een paar stukken zijn al te bereizen.

Stichting Waddengroep

Stichting Waddengroep zet zich in voor de duurzame economische ontwikkeling van het Werelderfgoed Waddenzee-gebied. Dit betreft de vaste kustgebieden van Noord-Holland, Friesland en Groningen rond de Waddenzee en de vijf Waddeneilanden.

Museum Wierdenland

Museum Wierdenland is gevestigd in het Groningse Ezinge en richt zich op het tonen van de rijke geschiedenis, cultuur en landschap van de Groninger wierden in het algemeen en Ezinge als oudste wierdendorp in het bijzonder.

Meer info over programma Waddengastronomie: www.waddenvoedsel.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio