17.2 C
De Bilt

Word Waterwijs in het Zuiderzeemuseum: wijze waterlessen van vroeger en nu

Sinds 29 maart is het buitenmuseum weer open en kun je je onderdompelen in de wereld van drinkwater en ‘Waterwijs’ worden. Welke wijze lessen kun je leren over het watergebruik van vroeger en nu? Wandel langs zeven historische waterlocaties en luister naar de nieuwe audioserie. Ontdek tijdens de wandeling vier opvallende waterkunstwerken en luister naar de verhalen erachter.

Kunstenaar en ontwerper Aliki van der Kruijs zet je met haar interactieve installatie, Het Wevende Weer aan het denken. Babs Gons, dichter des Vaderlands, heeft speciaal voor het museum een (water)gedicht geschreven waarnaar je kunt luisteren. Kinderen kunnen aan de slag met proefjes in het Waterlab. Maak je bezoek compleet in het binnenmuseum en laat je verrassen door waterweetjes.

Vroeger versus nu

In Nederland zijn we eraan gewend dat er altijd schoon drinkwater beschikbaar is. Voor de toenmalige bewoners van de Zuiderzeeregio lag dat heel anders, aangezien er nog geen waterleidingnetwerk was aangelegd. In plaats van uit de kraan, haalden zij water uit de regenton, waterput, pomp, rivier of sloot. Elke waterbron had zijn eigen doel: diep grondwater en regenwater waren het schoonst en werden daarom gebruikt als drinkwater. Dit ‘schone’ water was schaars en werd dus spaarzaam gebruikt. Met het thema Waterwijs haakt het Zuiderzeemuseum aan bij de actuele ontwikkelingen omtrent drinkwater en de oproep van drinkwaterbedrijven om op een bewustere manier met ons water om te gaan.

Waterwijs, de audioserie

Terwijl je zeven historische waterlocaties in het buiten- en binnenmuseum verkent, vertelt gastcurator en waterexpert Tracy Metz erover in de bijbehorende audioserie. Ontdek de diverse manieren waarop mensen in het verleden water verkregen en gebruikten. Hoe kwamen ze aan drinkwater voor henzelf en hun dieren? Hoe deden ze de was en hoe spoelden ze het toilet door? Naast Metz komen ook andere water- en museumexperts aan het woord.

Wijze waterlessen in het Zuiderzeemuseum
Wijze waterlessen in het Zuiderzeemuseum – Foto: Zuiderzeemuseum

Waterwijs, de tentoonstelling

Duik ook het binnenmuseum in en verdiep je in de tentoonstelling Waterwijs, waar je alles leert over het watergebruik van toen én nu. Bekijk de historische objecten en hedendaagse tegenhangers: van wasteil en pispot tot recycledouche en waterbesparend toilet. Doorloop de dilemma’s in het keuzedoolhof en vind uit welke waterwissel jij kunt maken. Maak een selfie in de levensgrote waterleiding van 1.5 meter!

Met dank aan

Waterwijs is mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN). Het Zuiderzeemuseum is hen zeer erkentelijk voor de financiële bijdrage en expertise om de verschillende educatieprogramma’s en presentaties in het binnen- en buitenmuseum te kunnen realiseren.

In opdracht van het Zuiderzeemuseum maakten vier kunstenaars een kunstwerk, dat een andere kijk geeft op water. Kunstenaar en ontwerper Aliki van der Kruijs toont met haar interactieve installatie, Het Wevende Weer, hoe het weer en de cyclus van het regenwater zich in ons dagelijks leven weven. Ze nodigt bezoekers uit om het weer van de dag te registreren. Babs Gons, dichter des Vaderlands, schreef speciaal voor het museum een gedicht over het IJsselmeer: Zoveel meer.

Beluister dit gedicht terwijl je uitkijkt over het water. Kunstenaar Arjen Boerstra bouwde de Camera Batavia, waarin je op een bijzondere manier kunt genieten van het uitzicht over het grootste drinkwaterbekken van Nederland, het IJsselmeer. Stap ook onder de Waterpoort van DROPSTUFF MEDIA en geef een draai aan het wiel om in een oogwenk te ervaren hoeveel water we dagelijks verbruiken. Wist je dat een gemiddelde Nederlander wel 129 liter schoon drinkwater per dag verbruikt?

Waterlab
Waterlab – Foto: Merike Frese

Waterlab

Speciaal voor jonge ontdekkers biedt het Waterlab een interactieve ervaring, waar kinderen hun eigen waterproefjes kunnen doen. Van het filteren van water tot het bestuderen van micro-organismen onder de microscoop, het Waterlab zorgt voor een spetterende en educatieve belevenis!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio