16.2 C
De Bilt

ZuiderZeeWerken. Al 100 jaar, nòg 100 jaar en het begon in Hollands Kroon

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de ZuiderZeeWerken, een van de grootste waterstaatkundige projecten ooit, startten. De ZuiderZeeWerken waren landelijk van groot belang en ook voor de vorming van de gemeente Hollands Kroon. De Afsluitdijk is bij alle Nederlanders bekend. Met de aanleg van haar voorloper, de Amsteldiepdijk of kleine Afsluitdijk in 1924, werd ervaring opgedaan om zo’n grootschalig project als de Afsluitdijk succesvol te laten slagen.

Met de aanleg van de Afsluitdijk en daarop volgende drooglegging van de Wieringermeer werd de Zuiderzee voorgoed afgesloten. Nu wordt de Afsluitdijk versterkt en vernieuwd om als waterkering binnenkort klaar te zijn voor de toekomst.

Grote veranderingen

Bij de aanleg van de Amsteldiepdijk is, soms met vallen en opstaan, kennis opgedaan over het aanleggen van de Afsluitdijk. De drooglegging van de Wieringermeer in 1927 en de start van de bouw van de Afsluitdijk zorgden daarmee voor drastische veranderingen. Het voormalige eiland Wieringen werd aangesloten op het vaste land. Hiermee kwam een einde aan de 800 jaar geschiedenis van Wieringen als eiland en waren de bewoners van Wieringen geen eilandbewoners meer. In september 1925 reed de eerste motorfiets over de nog niet voltooide dijk. In maart 1926 mocht iedereen over de dijk rijden. Binnen een tijdsbestek van 10 jaar zagen de vissers hun verdiensten drastisch verminderen, kwamen er vele nieuwkomers uit het hele land en was Friesland rechtstreeks aan Nood-Holland verbonden.

Hollands Kroon start in 2024 met meerjarig programma ‘100 jaar ZuiderZeeWerken’

De verhalen, de betekenisvolle erfgoedlocaties en de gebeurtenissen van toen zullen in het meerjarig programma ‘100 jaar ZuiderZeeWerken’ gestalte krijgen met storytelling, installaties, evenementen en films. De aanleiding voor de aanleg van de Zuiderzeewerken destijds, namelijk het borgen van waterveiligheid, werkgelegenheid en het creëren van nieuwe landbouwgronden is een belangrijk onderdeel van het programma. En ook de ontwikkelingen in de agrarische sector, het landschap, de visserij, het watermanagement (verzilting, droogte, waterkwaliteit) zijn onderwerpen die betrokken worden in het programma. Dit met een duidelijke blik op nòg 100 jaar!

Gericht op de toekomst rolt de gemeente Hollands Kroon een meerjarig programma uit samen met de omringende gemeenten, diverse samenwerkingspartners, provincie(s) en landelijke partijen.

Hoogtepunt in juli 2024

Dit jaar starten er in Hollands Kroon diverse activiteiten met als hoogtepunt in juli een grootschalige kleurrijke parade rondom de datum (31 juli) dat 100 jaar geleden met de bouw van de Amsteldiepdijk werd gestart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio