8.9 C
De Bilt

Ruim 2,8 miljoen tegels gewipt in Waalwijk

In de afgelopen zeven maanden hebben meer dan 2,8 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen. Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ zetten inwoners zich gezamenlijk in voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst. Maar liefst 135 gemeenten streden mee. De gemeente Waalwijk was daar een van.

16.111 tegels eruit in de gemeente Waalwijk

Vandaag maakte de organisatie de winnende gemeenten bekend. In drie klassementen winnen Breda, Almelo en Hollands Kroon: zij wipten de meeste tegels per inwoner. Gemeente Den Haag verwijderde in totaal de meeste tegels (306.178). Nederlands bekendste TV tuinman Lodewijk Hoekstra overhandigde hen de Gouden Tegel. In de gemeente Waalwijk zijn maar liefst 16.111 tegels gewipt. Goed voor een 19e plaats in de categorie ‘kleine gemeente’ (van de 80 kleine gemeenten). Wethouder Sheila Schuijffel: “Het is de eerste keer dat wij mee hebben gedaan. Ik vind het een hele leuke manier om aandacht te vragen voor het groener maken van onze gemeente. Het is fijn om te zien dat onze inwoners snappen dat ook zij een steentje bij moeten dragen. En natuurlijk draait dit kampioenschap niet alleen om rivaliteit. We zijn blij met elke steen die verruild is voor groen. Ik ben dus super trots op onze 19e plaats”.

Groen krijgt steeds meer ruimte

Het NK Tegelwippen werd voor het derde jaar op rij georganiseerd. De competitie bewijst weer dat het niet alleen een leuke strijd is, maar ook echt vergroening oplevert. Van mini-tuintjes tot vergroende schoolpleinen en van privé tuintransformaties tot grote buurtprojecten: heel veel mensen staken de handen uit de mouwen. In totaal zijn 2.814.011 tegels gewipt en is er ruim 250.000 m² vergroend. Dat zijn maar liefst 40 voetbalvelden! Op nk-tegelwippen.nl/tegelstand is de eindstand van alle 135 gemeenten te vinden.

Kansen in eigen buurt

Het is bekend dat we hard moeten werken om Nederland meer klimaatbestendig te maken. Dat het NK Tegelwippen mensen enthousiast maakt om mee te doen, is niet vreemd. In onze steden is tot wel 70 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat, blijkt uit onderzoek. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen, want uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. In totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6600 hectare grond. Dat is meer dan het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Minder steen, meer groen: veel impact

Wanneer we tegels vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons werken. Maar er zijn nog andere voordelen van groen in stedelijke gebieden, volgens Wageningen University & Research. Groen koelt de stad tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven en zorgt voor meer biodiversiteit. Het draagt bij aan onze gezondheid, welzijn en sociale cohesie. En, omdat groen zorgt voor een prettige leefomgeving, helpt het bedrijven bij het aantrekken van talent. Kortom, groen in onze nabije leefomgeving is van grote maatschappelijke en economische waarde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio