5.6 C
De Bilt

Bezoek wethouder Kees van Geffen aan metaalleerlingen Het Hooghuis

Oss – Leerlingen van ZuidWest, onderdeel van scholengroep Het Hooghuis, maken o.a. een moderne stalen ‘situla’: een koker waarin ze een stukje Osse geschiedenis begraven onder de nieuwe rotonde bij het Museum Jan Cunen. Wethouder Kees van Geffen gaat donderdagmiddag 22 november om 14.30 uur bij Baaijens kijken waar de leerlingen mee bezig zijn. Ook dagen de leerlingen hem uit om een gedeelte mee te lassen en leren ze hem graag de fijne kneepjes van het vak.

Geschiedenis

De gemeente Oss zet een metershoog stalen zwaard in het Osse centrum. We doen dat omdat het Osse gebogen zwaard een voor Nederland belangrijke vondst is. Het grote zwaard komt op de nieuwe rotonde voor het Museum Jan Cunen. Dat museum is genoemd naar de stadsarcheoloog die het oude zwaard gevonden heeft. Bij de onthulling van de rotonde krijgen leerlingen van het Osse basisonderwijs en vmbo-leerlingen van Het Hooghuis een hoofdrol.

Eerst even iets over het oude zwaard. Het is gevonden in 1933, in het Vorstengraf, dat nu tussen de snelwegen ingeklemd ligt. Het met goud versierde zwaard uit de ijzertijd is samen met een mes, scheermessen, paardenbitten, een bijl, sieraden en andere kostbaarheden gevonden in een ‘situla’, een bronzen urn. Dit Vorstengraf zijn zo bijzonder, dat het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden het tot zijn topstukken rekent.

Ook voor scholieren is dit een interessant verhaal. De meeste leerlingen krijgen in groep 5 of 6 les over de prehistorie, over de jagers en de eerste boeren. Het wordt nog interessanter als ze daarbij les krijgen over hun eigen omgeving. Zeker nu het enorme zwaard in het centrum van de stad komt te staan. Ons Stadsarchief en de Berghemse archeologe Marie France van Oorsouw van bureau Weleer ontwikkelden een lespakket voor de Osse basisscholen. Bij de laatste les vragen we leerlingen om iets bijzonders te bewaren voor de archeologen van de toekomst. Elke school die de komende weken meedoet, kan een moderne stalen situla aanvragen en deze onder het nieuwe zwaard begraven. De Osse scholen krijgen hier informatie over.

De nieuwe stalen situla’s worden gemaakt door metaalleerlingen van Het Hooghuis, samen met het Osse bedrijf Baaijens dat het grote zwaard voor de rotonde aan het maken is.

 

 

Betrokkenheid Het Hooghuis bij opening rotonde


Op maandagavond 7 januari wordt de rotonde feestelijk in gebruik genomen. Ook daarbij spelen theater- en techniekleerlingen van het voortgezet onderwijs een hoofdrol. Basisschoolleerlingen stoppen rond deze tijd hun eigen toekomstige bodemvondsten in de grond onder het zwaard: wat moeten de mensen in 3018 weten van het Oss van nu?

Wim van Dorst, docent metaaltechniek bij Het Hooghuis, is blij met de vraag vanuit de gemeente en hoefde dan ook niet lang na te denken om vol enthousiasme mee te doen met dit project. De voorbereidingen zijn in volle gang. ‘Een mooie samenwerking tussen gemeente, bedrijfsleven, stadsarchief Oss en onderwijs. Waarbij jongeren kennismaken met de geschiedenis en archeologische vondsten van Oss. En een steentje kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de nieuwe rotonde bij Museum Jan Cunen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio