17.8 C
De Bilt

In de wijk Ruwaard in Oss aan de slag als archeoloog

Tijdens de Nationale Archeologiedagen, komende zaterdag 15 en zondag 16 juni, vindt er een bijzonder project plaats in de Osse wijk de Ruwaard. Bewoners gaan samen met archeologen kleine opgravingen doen in de wijk. Er worden tien putjes gegraven van 1 bij 1 meter, in het groen in de wijk.

50 jaar archeologie in Oss

Met dit project worden twee jubilea gevierd. In 2024 bestaat de Ruwaard 60 jaar én vieren we 50 jaar archeologie in Oss. Sinds 1974 komen archeologen van de Universiteit Leiden in Oss opgraven. In die jaren hebben ze veel bijzondere vondsten gedaan. Maar in de Ruwaard is nog niet zoveel archeologisch onderzoek geweest. Daar valt dus nog veel te ontdekken. We hebben voor dit weekend een aantal interessante plekken uitgezocht. Bijvoorbeeld omdat er vroeger een boerderij heeft gestaan.

Gravers en kijkers gezocht in Ruwaard

Woon je in de Ruwaard of heb je interesse in de Osse archeologie en wil je ervaren hoe een archeoloog te werk gaat? Meld je dan aan om mee te doen. Voorkennis is niet nodig. Per putje kunnen vier mensen aan de slag. Je kunt dus ook je broer of zus of je buurman meebrengen. We bevelen aan om beide dagen mee te doen omdat je dan alle ontdekkingen in ‘jouw’ putje meemaakt. Maar je kunt er ook voor kiezen één dag mee te doen. Meedoen is gratis. Wel even aanmelden op: www.weleer.nl/opgraven_ruwaard_aanmelden.

Sowieso is iedereen welkom om te komen kijken bij deze opgravingen. Dat kan op 15 en 16 juni tussen 11.00 en 16.00 uur. Er is er een speurtocht voor gezinnen en kinderen die langs alle putjes gaat. Natuurcentrum De Elzenhoek (Anna van Schuurmanstraat 602 in Oss) is de uitvalsbasis tijdens de twee graafdagen. Het hele weekend zijn daar leuke kinderactiviteiten.

Osse Schouders

De gemeente Oss werkt bij dit project samen met Stichting Archeologie Maasland, BAAC Bureau voor Archeologie, de wijkraad Ruwaard, Universiteit Leiden, Natuurcentrum De Elzenhoek en Weleer Erfgoedcommunicatie. Deze activiteit is onderdeel van het themajaar Osse Schouders. Ga voor meer informatie over dit themajaar naar www.trefhetinoss.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio