12.4 C
De Bilt

Karter Ryan Rampadarath (8) snelt naar podiumplaats in NK Karten

Berghem – Hij was pas net een dag acht jaar oud, nog moe van zijn kinderfeestje, maar toch slaagde karttalentje Ryan Rampadarath erin zondag in Berghem naar een podiumplek te snellen in het NK Rotax Max. De coureur uit Amersfoort denderde op de Brabantse piste razendknap naar de tweede plaats in de Micromax-klasse!

Ryan Rampadarath

“Ik ben heel blij. Ik had niet verwacht op het podium te kunnen komen, want gisteren ging het niet zo goed”, zei Ryan nog een beetje beduusd. “Waarom het vandaag wel zo goed ging, weet ik niet. Wel kan ik goed in de regen rijden. Daar heb ik in de winter veel op getraind. Het is makkelijker sturen. Dat vind ik mooi.”

Een dag na zijn achtste verjaardag

Hoewel hij net een dag acht jaar oud was en net zijn kinderfeestje had gehad, liet hij zondag geen spoor van vermoeidheid zien. Want in de kwalificatie was hij direct snel. Wat heet. “Het ging goed, want toen had ik poleposition.”

Dat betekende dat hij daarna in de prefinale vanaf poleposition mocht starten. Ryan: “De start van de prefinale ging niet zo goed, want toen lag ik derde. Even later haalde nog iemand me in, maar die pakte ik snel terug en werd ik derde.”

Ryan
Ryan – Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Eén van de jongste

Heel knap, want Ryan is één van de jongste rijdertjes in het veld. Onverschrokken begon hij even later aan de finale. Die ging helaas niet helemaal zoals hij had gehoopt. “In de bocht bij het opkomen van het rechte stuk spinde iemand voor me en moest ik uitwijken. Mijn toeren gingen omlaag. En toen moest ik opnieuw starten en lag ik zesde.”

Dus moest hij alles op alles zetten om zich te verzekeren van een podiumplaats. Wel, dat deed Ryan dan ook! In rap tempo reed hij terug naar de derde plaats. Op die positie kwam hij uiteindelijk ook over de finish. Maar even later werd het nog mooier voor de talentvolle Utrechter. “De nummer twee had een straf gekregen waardoor ik tweede werd”, legde Ryan uit.

Mooie beker voor tweede plaats

En dus stond hij met een mooie beker voor zijn tweede plaats in het dagklassement op het podium. Maar waarom is hij gaan karten? “Papa vroeg een keer of ik wilde karten. Dat kwam door Jos Verstappen, een klant van papa’s bedrijf. Papa liet me kartfilmpjes zien en ik heb Jos ontmoet bij Pex. Het was heel erg gaaf was om al die bekers daar te zien. Toen heb ik een babykartje gekregen en ging ik op het terrein van papa’s bedrijf rondjes rijden. Dat was spannend. Het rijden en de snelheid vond ik mooi.”

Begonnen met 5 jaar

Ryan was toen pas vijf jaar oud. De afgelopen jaren heeft hij veel getraind en dat loonde zich afgelopen weekeinde dus op overduidelijke wijze. “Ik vind het heel leuk om op het podium te staan.” En zoals dat gaat in de sport, hoopte Ryan uiteraard nog veel vaker op het podium te staan.

Nog meer kampioenschappen

Behalve in het NK kan Ryan dat dit seizoen ook in de BNL en het BMC-kampioenschap proberen. Zijn volgende race is de eerste ronde van het BNL-kampioenschap in Genk. Waar hij op hoopte liet zich raden: “Daar wil ik weer op het podium komen!”

Ryan bedankt Ramon Rietveld, Jayden Thien, zijn papa, mama, oma en zijn monteur. Ryan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Lobster Lawyers, Voltino, Wheel Clinic en Custom Dreams.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio