22.7 C
De Bilt

Kinderen maken grootste hemeltekening van Nederland

Oss – De 7 jarige Liv-Yvi verloor 3 jaar geleden haar zusje Giulia. Op zaterdag 21 mei gaat ze samen met lotgenootjes de grootste hemeltekening van Nederland maken. Dit gebeurt tijdens de eerste landelijke week van de Sterrenbroertjes en zusjes. Ze weet zeker dat haar zusje tussen de wolken speelt met andere overleden kinderen en dat Giulia de allermooiste ster is.

De aftrap van de eerste landelijke week van de Sterrenbroertjes en zusjes vindt plaats op zaterdag 21 mei in speeltuin Elckerlyc in Oss. Burgemeester Wobine Buijs zal deze speciale dag openen. Daarna zal Liv-Yvi samen met ruim 70 lotgenootjes de grootste hemeltekening van Nederland maken. De week is een initiatief van stichting Nooit Voorbij die hiermee aandacht vraagt voor de impact die het overlijden van een kind heeft op broertjes en zusjes.

Rouwen in stukjes

Kinderen rouwen anders dan volwassenen volgens kinderrouwtherapeut Leoniek van der Maarel “Ze leven in het hier en nu. Zo spelen ze op het ene moment dolgelukkig met vriendjes of vriendinnetjes totdat hun gemoedstoestand ineens omslaat in intens verdriet. Daarna spelen ze weer vrolijk door. Kinderen rouwen in stukjes. Die verdrietige momenten uiten ze vaak niet bij hun ouders, maar bij een lieve leraar, oom, tante of vriendje. Kinderen houden hun rouw bewust weg bij hun ouders omdat ze hen willen beschermen tegen nog meer pijn.”

Liv-Yvi maakt hemeltekening voor zusje Giulia
Liv-Yvi en Giulia – Foto: Stichting Nooit Voorbij

Hemeltekening

De hemeltekening die de broertjes en zusjes samen maken is een belangrijk onderdeel van het rouwproces. “Ze gaan hiermee de confrontatie aan”, zegt Van der Maarel. “En dat hebben ze nodig om hun verdriet te verwerken. Met de tekening creëren ze een beeld van waar hun overleden broertje of zusje nu is. Dat geeft ze troost en houvast. Of het nou klopt of niet. Hoe fijn is het voor de kinderen om te denken dat hun broertje of zusje in de hemel van glijbanen glijdt, patat eet en speelt met andere kinderen”. 

Steun

Stichting Nooit Voorbij is een initiatief van Mirjam Louwen-van Bekkum. Zij verloor in 2018 haar zoontje Florian. Nu helpt ze andere ouders die hun kind zijn verloren. Onder meer door lotgenotencontact met ouders, broertjes en zusjes, creatieve uitingen – zoals de hemeltekening – en het schrijven van verhalen als blijvende herinnering aan de overleden kinderen. “Je kind verliezen is je ergste nachtmerrie”, zegt ze. “Een boek schrijven over Florian heeft mij veel steun gegeven. Een overleden kind blijft altijd bij je, gaat nooit voorbij.”

Speeltuin Elcerlyk

Op zaterdag 21 mei is de speeltuin de Elcerlyk tussen 10.00 en 16.00 uur gratis toegankelijk voor alle vriendjes, broertjes, zusjes en andere familieleden van een overleden kind. Behalve het maken en presenteren van de grootste hemeltekening van Nederland worden er ook verschillende workshops gegeven zoals cupcakes bakken, T-shirts versieren en schminken. Kinderpopster Dirk Scheele verzorgt een speciaal optreden.

Stintongeluk

Aan einde van de middag om 16.00 uur maken kinderen en ouders een stille tocht naar het monument ‘Vlinderboek’ in het park naast de speeltuin. Dit is de herdenkingsplek ter nagedachtenis aan de 4 kinderen die bijna 4 jaar geleden omkwamen door de aanrijding van een trein met een stint. Het monument biedt niet alleen troost aan de ouders van de omgekomen kinderen, maar ook aan andere ouders die hun kind verloren.

Aanmelden

Iedere ouder, broertje, zusje, neefje, nichtje, vriendje of vriendinnetje van een overleden kind is gratis welkom in speeltuin de Elcerlyc op zaterdag 21 vanaf 10.00 uur. Aanmelden voor gratis toegang is wel verplicht. Dat kan door een mail te sturen naar: info@stichtingnooitvoorbij.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio