13.5 C
De Bilt

Klasseboeren: Podium voor Belevend Leren tijdens Bourgondival

Oss – Op zaterdag 2 juni namen leerkrachten van lokale scholen deel aan de Expert Meeting ‘Ervaar het leren’ tijdens Bourgondival van Streek. Op het erf van Boer Spierings gingen zij in gesprek met de Klasseboeren over Belevend Leren. Deze bijeenkomst is een onderdeel van de campagne We Are Food, waarbij in juni het thema ‘de Gezonde School’ centraal staat.

Belevend leren

Klasseboeren Oss zet zich in voor Belevend Leren op de boerderij, waarbij kinderen zelf kunnen zien, horen, voelen en beleven waar hun eten vandaan komt. Schoolklassen hebben de mogelijkheid om een boerderij te bezoeken of lessen van de boeren te volgen op school. Dit sluit goed aan bij thema’s in het onderwijs zoals voedsel, gezondheid en samenwerken. Klasseboer Marja van de Vorle vertelt: “Ieder jaar ontvangen wij diverse klassen in ons Paddenstoelenhuis. We laten ze zien en ervaren hoe champignons groeien en berekenen met hen hoeveel champignons er worden geconsumeerd.”

Gezonde school

Expert Meeting Ervaar het Leren Het doel van deze ochtend was om in de regio Oss nog beter belevend en ervarend onderwijs aan te kunnen bieden met als gedeelde toekomstvisie: Ervarend Leren op de Gezonde School. Samen met Coen Pots, één van de initiators van Hippe Gasten en auteur van het boek Navigeren met het hart, deelden leerkrachten hun ervaringen, problemen en wensen omtrent ervarend leren.

Klasseboeren 2
Klasseboeren

Gepast onderwijs

Leerkrachten waren enthousiast. Eén van de leerkrachten gaf aan dat zijn school al enkele jaren samen werkt met Klasseboeren en dat ze de jaarplanning met elkaar afstemmen voor gepast onderwijs. Andere leerkrachten gaven aan hoe moeilijk het is om collega’s en ouders mee te krijgen in deze manier van onderwijs. Afsluitend deelt één van de leerkrachten: ik zorg ervoor dat in het leerjaar 2018-2019 al onze klassen op bedrijfsbezoek gaan.

Ondersteuning

Ook Frank Maas, accountmanager bij Rabobank is enthousiast: “Het is mooi om een initiatief als Klasseboeren te kunnen ondersteunen vanuit Rabobank. Mijn collega’s en ik begeleiden hen in de vorm van tijd en inzet. Dit doen wij omdat Klasseboeren goed aansluit bij onze Banking for Food strategie. Het is geweldig om te zien hoe gepassioneerd deze boeren zijn over educatie.”

Muzikale afsluiting

Elke Vierveijzer, bekende zangeres en liedjesschrijver, vatte de gedeelde verhalen samen en zorgde op geheel eigen wijze voor een muzikale afsluiting van deze expert meeting.
Wil je ook weten welke Klasseboeren er actief zijn in regio Oss? Kijk dan op www.klasseboeren.nl/regio-oss/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio