15 C
De Bilt

Nu werken aan het bos van de toekomst in Herperduin

Oss – Gemeente Oss wil werken aan het bos van de toekomst en wil het bos Herperduin natuurlijker en gevarieerder maken. In januari en februari gaan we aan de slag met werkzaamheden om het bos te ontwikkelen. We werken aan meer afwisseling en bewaren daarbij een netwerk van waardevolle oude en aftakelende bomen. Later planten we ook boom- en struiksoorten aan die horen bij het natuurlijkere bos, maar nu nog ontbreken.

Werken aan het bos van de toekomst

De werkzaamheden worden uitgevoerd in een relatief rustiger deel van Herperduin. Het gebied ten zuiden van het Ganzeven, richting de snelweg A50.  In het gebied komen informatiebordjes met meer uitleg over de verschillende maatregelen.

De maatregelen

De meeste maatregelen voeren we  eind januari en begin februari uit en duren ongeveer een week. In de winter van 2018/2019 planten we de bomen en struiken. We planten ongeveer 20 verschillende soorten bomen en struiken; Zoete Kers, Haagbeuk, Winterlinde en struiksoorten zoals Sleedoorn, Hazelaar, Hondsroos en Wilde Appel.

Werken aan meer afwisselingplanten, struiken

Door het vergroten van de verschillen in het bos krijg je meer afwisseling. Denk hierbij aan verschillen tussen open en dicht bos, jong en oud bos en de aanwezigheid van een kruiden-, struiken- en boomlaag. Maar ook door het maken van enkele kronkelige paadjes in plaats van allemaal lange rechte paden. Door deze afwisseling wordt het bos aantrekkelijker voor de mens, en vele planten- en diersoorten.  Hiervoor gaan we bos dunnen. Dit betekent dat we bomen  omduwen om open plekken te maken en  inheemse loofbomen en struiken te bevoordelen.

Om het bos nog aantrekkelijker te maken voor de dieren creëren we ook enkele faunarustgebieden.

Bewaren van oude en aftakelende bomen

In (natuurlijke) bossen hangt 50% van de biodiversiteit samen met oude, aftakelende en dode bomen. Vooral dikke, oude  bomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Hierin zitten vaak holtes en nesten voor vogels. Dankzij de grove schors zijn ze ook een groeiplaats voor paddenstoelen, mossen en varens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio