8.5 C
De Bilt

Oss wil een ontmoetingsplek dichtbij voor iedereen

Gemeente Oss zet in op het versterken van laagdrempelig ontmoeten. We willen meer toegankelijke voorzieningen in wijken en kernen zoals wijk- en dorpshuizen. We leggen we daarvoor diverse ontwerpbestemmingsplannen ter inzage.

Wethouder Frank den Brok: “We willen een ontmoetingsplek dichtbij voor iedereen in Oss. Het is belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten en daar horen goede accommodaties bij.  De komende jaren gaan we mooie stappen zetten. Denk aan de accommodaties voor de dorpen Macharen, Overlangel, Neerloon en Keent. En voor de stad Oss en Ravenstein. Mooi om dit te gaan vormgeven samen met onze inwoners, vrijwilligers, verenigingen en organisaties zoals BrabantWonen en Brabant Zorg.”

Macharen

We zijn al langer bezig met een scenario voor een ontwikkeling met wonen, ontmoeten en sport in Macharen. De vraag naar woningbouw vanuit het dorp is de afgelopen jaren flink toegenomen. In samenspraak met het dorp is hard gewerkt om de plannen uit te werken. Daarin worden de drie bestaande tennisvelden verplaatst in de richting van de Dorpenweg. Het nieuwe multifunctionele gemeenschapshuis De Bongerd komt te liggen tussen de tennisbanen en de bestaande woningen. In dat gebouw komen ook een kinderdagverblijf en de kantine van tennisvereniging De Brug. Door het verplaatsen van De Bongerd wordt een goede ontsluiting van de nieuwbouwwijk mogelijk.

Dit draagt bij aan de toekomst van een dorp als Macharen. Een werkgroep met inwoners uit Macharen en het stichtingsbestuur van de Bongerd gaan samen met gemeente Oss de toekomst van Ontmoeten in Macharen duurzaam vormgeven.

Dorpengebied ONK

Het dorpengebied Overlangel, Neerloon, Keent (ONK) wil al enkele jaren een eigen accommodatie voor verenigingsactiviteiten. De culturele en ontmoetingsactiviteiten vinden nu in een tijdelijk gebouw plaats.

Samen met de inwoners hebben we een plan gemaakt voor een toekomstbestendige ruimte. Een ruimte voor ontmoeten, cultuur én sport op het korfbalterrein  in Overlangel. De gemeente en de lokale gemeenschap betalen het plan samen, de lokale gemeenschap voert het plan uit. De verwachting is dat de nieuwe accommodatie in de tweede helft van 2025 klaar is.

MFA Ussen in Oss Noordwest

In Oss Noordwest ontwikkelen we voor de verouderde wijkcentra de Bonte Hoef en de Hille samen een nieuw Multifunctioneel Centrum. Dit nieuwe MFA ontwikkelt Brabant Wonen samen met de nieuwbouw van zorgcomplex Loovelt van Brabant Zorg. Er komen 48 zorgappartementen en 18 reguliere huurappartementen. Ook werken we hiervoor samen met wijkraad Noord-West en de gebruikers van de Hille.

Vidi Reo Ravenstein

Al enige tijd zijn we op zoek naar een vervangende locatie van het huidige gemeenschapshuis Vidi Reo in Ravenstein. Dit gebouw wordt als gemeenschapshuis en thuisbasis voor diverse maatschappelijke en culturele functies in Ravenstein gebruikt. Ook vinden er veel activiteiten van verenigingen plaats. Het is aan vervanging toe.

De locatie aan het Bovenste Hoornwerk heeft de voorkeur. Dat blijkt een locatiestudie en in overleg met de inwoners van Ravenstein. Dit bestemmingsplan maakt de nieuwbouw van Vidi Reo op de nieuwe locatie mogelijk. Voor het bouwen van het nieuwe gemeenschapshuis op de nieuwe locatie aan het Hoornwerk is de cultuurhistorische waarde van het gebied leidend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio