23.5 C
De Bilt

Verspillingsvrijeweek Samen Tegen Voedselverspilling met Bibliotheek Oss

Samen Tegen Voedselverspilling organiseert ook dit jaar weer de Verspillingsvrij Week. Het is een jaarlijks terugkerende landelijke campagne met als doel om verspilling van eten tegen te gaan. Deze vijfde editie is van 11 tot 17 september. Bibliotheek Oss organiseert in die week een aantal activiteiten en gemeente Oss ondersteunt daarbij. Op 12 en 15 september gaat de pop-up bibliotheek langs om te vertellen over voedselverspilling. Wethouder Frank Brok sluit daarbij aan op vrijdag 15 september vanaf 11.00 uur op de locaties winkelcentrum Ussen en basisschool de Evenaar.

Vrachtwagens vol voedselverspilling

In heel Nederland wordt behoorlijk veel eten weggegooid. Cijfers wijzen uit dat het om een kwart van al het eten gaat. Op jaarbasis zijn dat vrachtwagens vol verspilling. Vertaald naar euro’s kom je dan al snel op een gemiddelde van 120,- per gezin. Met zijn allen kunnen we daar een groot verschil in maken. Door onder andere slimmer te koken, minder voorraden in te slaan zodat er minder bederf is en eten wat over is in te vriezen. Dat bespaart niet alleen geld, maar ook (landbouw)grond, energie en water. Dat is dus winst voor onze planeet en de portemonnee.

Pop-up bibliotheek 12 en 15 september

Bibliotheek Oss fiets op 12 en 15 september langs een aantal routes om met de Osse bewoners in gesprek te gaan. Op dinsdag is dat op de weekmarkt in Oss.

Op vrijdag staat de bibliotheek op drie locaties:  

  • om 10:00 uur bij winkelcentrum Ruwaard
  • om 11:00 uur bij winkelcentrum Ussen
  • om 12:00 uur bij basisschool De Evenaar aan de Rustheuvelstraat.

Tegenlicht Meet Up – ‘hoe ga je beter met voedsel om’

Op woensdag 13 september houdt bibliotheek Oss een Tegenlicht Meet Up. Tijdens deze Meet Up staat de aflevering De Voedsel BV centraal. Een onderwerp wat aansluit bij de Week van de Voedselverspilling. Organisaties Hof van Oss, Landerij vanTosse en Samen tegen Voedselverspilling zijn bij de Meet Up om verder te praten hoe ga je beter met voedsel om. De Tegenlicht Meet Up vindt plaats in de Groene Engel in Oss. De Tegenlicht-aflevering is om 19:00 uur te zien op een groot scherm en om 20:00 uur begint het programma met de drie gasten. De toegang is gratis, maar aanmelden is wel gewenst, dat kan via de website van de bibliotheek Oss.

Masterclass koken met restjes

Er komt ook een masterclass ‘slim koken’ verzorgd door Eva Posthuma de Boer. Eva is schrijver en columnist. Ze schreef bijvoorbeeld kookboeken met de thema’s minder vlees en vis, van eigen bodem en opmaken wat er in huis is! Vooral dat laatste sluit mooi aan bij de Verspillingsvrije week. Houd de agenda van bibliotheek Oss in de gaten voor wanneer het event is.

Meer informatie over is te vinden op: www.samentegenvoedselverspilling.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio