5.2 C
De Bilt

21.000 kilo papier extra in Kloosterhof

Leiden – Vanaf januari 2020 maken de meeste inwoners van de Kloosterhof (deel van de Stevenshof) gebruik van een minicontainer voor papier. De Kloosterhof is een buurt met veel laagbouw en duidelijke grenzen, en daardoor heel geschikt om ervaring op te doen met het aan huis ophalen van het herbruikbare materiaal. Na vier leegrondes en een enquête onder de gebruikers maken we de balans op. De resultaten zijn positief: er is 21.000 kilo papier extra opgehaald. Veel kleine doosjes en stukjes papier belanden niet meer in het restafval.

Afval beter gescheiden

Ruim 80 procent van de inwoners die een minicontainer voor gft en/of restafval gebruiken, heeft ook de nieuwe minicontainer een plekje in tuin of schuur gegeven. Na vier maanden is de opbrengst vergeleken met de hoeveelheid die vorig jaar in dezelfde periode is ingezameld via de papierbakken. Daaruit blijkt dat er 21.000 kilo extra voor hergebruik is opgehaald.

Analyse bevestigd stijging oud papier

Een analyse van het afval bevestigt dit: er zit bijna de helft minder papier tussen het restafval dan in dezelfde periode vorig jaar (van 10,7 procent naar 5,9 procent).Yvonne van Delft, wethouder Werk, Inkomen, Economie & Cultuur is blij met het resultaat. ”De resultaten zijn nog beter dan ik had verwacht. Gebleken is dat na een periode van gewenning veel inwoners hun minicontainer graag willen houden. En dat zij daardoor meer apart houden. Dat is winst voor het milieu, want oud papier is een prima grondstof voor hergebruik.”

Minicontainer biedt gemak

Ruim een kwart van de inwoners met een minicontainer heeft een vragenlijst ingevuld. Vervolgens zijn verschillende bewoners gebeld om een toelichting. Wat blijkt? Het merendeel van de deelnemers is heel tevreden over het aan huis ophalen van papier en karton. Veel inwoners geven aan dat het dankzij de minicontainer makkelijker is om het apart te houden. Ook snippers, kleine doosjes of wikkels gaan nu in deze minicontainer.

Minder restafval, meer hergebruik

Leiden wil minder restafval en meer hergebruik. Omdat er nog veel papier tussen het restafval zit, is besloten extra in te zetten op bronscheiding hiervan. De Kloosterhof kreeg de primeur. Na de zomervakantie gaan we verder met de uitrol van deze minicontainers in Leiden. Als eerste in de rest van de Stevenshof. Voor eind 2021 zijn alle minicontainers verdeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio