12.7 C
De Bilt

3 nieuwe sneltestlocaties Leiden/Gouda voor onderwijs en kinderopvang

GGD Hollands Midden vindt het belangrijk om met sneltesten, medewerkers in het onderwijs en de kinderopvang de mogelijkheid te bieden om dichtbij, snel en betrouwbaar getest te kunnen worden op corona om zo verspreiding van het virus te voorkomen.

Andere sneltestlocaties

Eerder opende de GGD Hollands Midden een sneltestlocatie op een school in de gemeenten Waddinxveen en Noordwijk. Dit blijkt in een behoefte te voorzien. Deze week komen er drie nieuwe locaties bij. Twee in de gemeente Leiden: in De Singelschool (Het Gebouw) en in Basisschool Joppensz. Een derde locatie wordt geopend in Gouda in de St Aloysius school.

Gouda

In Gouda kunnen álle medewerkers van het primair- en voortgezet onderwijs en kinderopvang die werken in de gemeente Gouda zich laten testen. In Leiden is ervoor gekozen om te beginnen met een aantal geselecteerde scholen en kinderopvanglocaties. Als alles goed verloopt, dan breiden we de doelgroep uit. Scholen en kinderopvanglocaties ontvangen bericht van de GGD HM als hun medewerkers hiervan gebruik kunnen maken.

Hoe werkt het?

Medewerkers kunnen zich op deze locaties laten testen, zonder afspraak en voor aanvang van de werkdag. Al vanaf 07.00 uur zijn zij welkom. De GGD gebruikt een antigeensneltest, zodat de uitslag na 15 minuten bekend is. De locaties zijn zo opgezet dat we op een verantwoorde manier kunnen werken, rekening houdend met alle coronamaatregelen.

Ervaring met sneltesten in Leiden

GGD HM heeft al langere tijd positieve ervaring met sneltesten. De mogelijkheid om een sneltest te doen kan sinds januari op afspraak, op de reguliere GGD testlocatie in Leiden. Alle medewerkers uit de regio in het primair- en voortgezet onderwijs en de kinderopvang kunnen hier nog steeds terecht. Met de opgedane kennis bieden we nu de sneltest dichter bij de doelgroep aan én voor aanvang van de werkdag.

Waarom inzet van sneltesten?

Nu de scholen en kinderopvangcentra weer geopend zijn, staan onderwijs- en pedagogisch medewerkers regelmatig voor een dilemma. ‘Mijn klachten kunnen passen bij corona. Ik blijf thuis en laat mij testen, want ik wil geen risico nemen. Het gevolg is dat mijn klas geen leraar heeft vandaag en misschien ook morgen, want de uitslag heb ik niet meteen.’

Laagdrempelig

Het doel is dan ook door middel van sneltesten die laagdrempelig worden aangeboden direct duidelijkheid te geven over de besmettelijkheid van deze persoon en op die manier de verspreiding van het virus te voorkomen. Daarmee dragen we ook bij aan de continuïteit van het onderwijs en de kinderopvang en hopen we rust te brengen bij ouders en medewerkers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio