22.7 C
De Bilt

Aanbieder Warmtenet Kalkoven opnieuw bekeken door gemeente Katwijk

De gemeente Katwijk gaat opnieuw op zoek naar een aanbieder voor het Warmtenet in Kalkoven in Katwijk Noord. Door de hoge energieprijzen en materiaalkosten krijgt de aanbieder van dit moment het warmtenet niet rond. Nieuwe voorwaarden en een nieuwe kans voor bedrijven om mee te dingen naar de opdracht, moeten ervoor zorgen dat het warmtenet wel aangelegd kan worden.

Nieuwe aanbestedingsronde

Gemeente Katwijk nodigt warmtebedrijven opnieuw uit om een warmteplan te maken, maar dan onder nieuwe voorwaarden. Een warmtebedrijf mag deze keer bijvoorbeeld klein beginnen. Dus niet alvast de hele wijk voorzien van leidingen, maar alleen waar voldoende huishoudens zich hebben aangemeld. Hierdoor gaan de aanlegkosten omlaag.

Ook betaalbaar voor bewoners

Wat niet verandert, is dat de warmte voor bewoners betaalbaar blijft. Bewoners krijgen korting op het maximale warmtetarief. Zij betalen dan minder dan iemand met een gasaansluiting die evenveel warmte verbruikt. Op deze manier wil de gemeente ook energiearmoede bestrijden, juist vanwege de huidige gestegen energiekosten.

Bron van warmte

Wat ook anders is, is de warmtebron van het warmtenet. Het warmtebedrijf bepaalt zelf of het de duurzame warmte uit de bodem, uit de lucht of uit de Rijn haalt. Het gaat erom welke warmtebron het meest voordelig is voor een goed en haalbaar warmteplan. Bewoners merken hier niets van. Zolang de warmte die zij straks ontvangen maar duurzaam is opgewekt.

Belangstelling voor aansluiting warmtenet

In juli 2022 gaf de gemeenteraad groen licht voor de aanleg van een warmtenet. Een meerderheid van circa 300 huishoudens in Kalkoven kwam in aanmerking voor een aansluiting op het net. Het plan van warmtebedrijf InWarmte B.V. bleek door de hoge energieprijzen achterhaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio