1.8 C
De Bilt

Aarplein in Alphen krijgt een metamorfose

Alphen aan den Rijn – Woensdag 7 februari  hebben wethouder Gerard van As en Harrie van Noorden van ontwikkelaar Thunnissen  de grondverkoopovereenkomst voor het Aarplein getekend.

Werkzaamheden begint in oktober

Vanaf oktober dit jaar worden bij het Aarplein 105 koopwoningen in het middeldure en duurdere segment gebouwd. Het gaat om 48 herenhuizen, 23 stadswoningen en 34 appartementen. Thunnissen gaat de grond bouwrijp maken en de woningen bouwen. De gemeente legt de openbare ruimte en infrastructuur aan.

“Aarplein is één van de laatste bouwblokken van het stadshart. Vanaf oktober komen er meer dan 100 koopwoningen in het centrum bij. Dit is ook weer een mooi voorbeeld van binnenstedelijk bouwen,” aldus wethouder Gerard van As.

Planning

Op dit moment vinden aan het Aarplein al voorbereidende kapwerkzaamheden plaats. Vervolgens wordt de grond bouwrijp gemaakt. Naar verwachting start in mei 2018 de verkoop van de woningen. De eerste paal gaat in oktober de grond in. Medio 2021 zijn alle werkzaamheden gereed.

Bouwfases

In de eerste bouwfase worden 43 herenhuizen gebouwd op de plek waar de kermis stond en langs het water. De vervolgfasen met de 23 stadswoningen en 34 appartementen met halfverdiepte parkeergarage, start naar verwachting eind 2019, begin 2020 en duurt tot medio 2021. In die vervolgfase worden ook nog 5 herenhuizen gebouwd.

Tijdens de bouw wordt de wijze van heien en funderen zodanig uitgevoerd dat de omliggende bebouwing daar minder last van heeft. Ook worden nulmetingen aan panden gedaan om achteraf eventuele schade te kunnen constateren. Bovendien heeft de ontwikkelaar de ambitie om duurzamer te bouwen dan wettelijk wordt gevraagd.

Bereikbaarheid winkels en parkeren

Tijdens de werkzaamheden zijn de winkels en het parkeerdek van de Aarhof bereikbaar. Er worden tijdelijke parkeervoorzieningen aangelegd op de plek waar vroeger de flats aan de Leeuwerikstraat en Nachtegaalstraat stonden. Op de plek waar de markt staat, liggen nu 115 parkeerplaatsen. In de uiteindelijke situatie zullen dat er nog 90 zijn. De bibliotheek die gebouwd wordt, biedt daarnaast met het parkeerdek ook nog ruimte voor ruim 300 auto’s.

Markt verplaatst

De markt wordt nog voor de zomervakantie verplaatst naar het Thorbeckeplein en Vestplein. Dit wordt voortaan de definitieve plek van de markt.

Woningen Lage Zijde

Alles bij elkaar worden er aan de Lage Zijde ruim 500 woningen gebouwd. Van dat aantal vallen de woningen op het Aarplein in het duurdere segment. De woningen in het goedkopere segment en de bijna 200 sociale huurwoningen zijn inmiddels grotendeels al gereed of in aanbouw.

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

Meer informatie

Belangstelleden kunnen meer informatie vinden of zich aanmelden via de website www.aarkadekwartier.nl 

Bron: Gemeente Alphen aan den Rijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio