8.2 C
De Bilt

Anders inzamelen met mini-containers: Eerste positieve effecten zichtbaar.

Katwijk – Vorige week konden sommige inwoners voor het eerst hun mini-container voor pmd afval gebruiken. Dit is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Veel mini-containers met de oranje deksel stonden op verschillende dagen aan de kant van de weg. De gemeente heeft in de eerste week ruim 6500 kilogram pmd opgehaald door de nieuwe mini-containers te legen.

positieve effecten

In veel gevallen zat dit pmd afval bij het restafval. In de wijken waar nu pmd gescheiden aan huis wordt opgehaald, zien we een daling in het restafval. Dit merkte vooral de medewerkers van de gemeente die het restafval ophalen. Zij zijn minder vaak naar de overslag gereden om tussendoor het afval uit hun vrachtwagen te storten. Niet alleen de nieuwe mini-container heeft hieraan bijgedragen. Ieder huishouden ontving bij uitlevering van de mini-container ook een keukenemmertje voor gft.

Met dit keukenemmertje is het voor veel inwoners makkelijker om in de keuken de etensresten te verzamelen. Daarna kan de inhoud van het keukenemmertje geleegd worden in de mini-container voor gft afval. Gft is een belangrijke afvalstroom om te scheiden. Uit analyse blijkt namelijk dat 32% van het gewicht van restafval bestaat uit gft.

“We zijn hartstikke blij om nu al positieve resultaten te zien. Dit hoeft niet alleen door de pmd mini-container of het keukenemmertje te zijn. Ook glas en papier zijn belangrijke grondstoffen om uit het restafval te houden. Met deze eerste resultaten zien we dat we met elkaar het verschil kunnen maken. Zo hopen we van die 218 kg restafval per persoon per jaar tot onder de 100 kg te komen”, legt wethouder Emile Soetendal uit.

Uitleveren mini-containers

De start van het uitleveren van de nieuwe mini-containers verliep op zijn zachts gezegd niet soepel. Voor de tweede week beloofde de leverancier verbetering. Dit is gebeurd. Het innemen en uitleveren van de mini-containers verloopt nu zonder al te veel moeite. De gemeente blijft uiteraard wel vinger aan de pols houden. Het proces van nieuwe mini-containers duurt nog tot eind november.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio