24 C
De Bilt

Arsenaalplein in Leiden ingericht met circulair en biodivers verplaatsbaar groen

Leiden – Het voorheen versteende Arsenaalplein, het plein aan de Witte Singel tussen de Groenhazengracht en de Arsenaalstraat, is met de tijdelijke groene inrichting een fijne plek geworden om te verblijven. Er staan nu vijftig 3D-geprinte verplaatsbare bloem- en boombakken van gerecycled kunststof met divers inheems groen, moestuintjes, bankjes en insectenhotels. Wethouder Ashley North (Klimaat, Mobiliteit en Financiën) opende gistermiddag het vernieuwde plein. 

Ashley North, wethouder Klimaat, Mobiliteit en Financiën: “Het Singelpark wordt niet alleen groener, maar ook creatiever. De oplossing die is bedacht om het plein tijdelijk te vergroenen is duurzaam, tijdloos en bovenal heel leuk! Want door zelf de 3D geprinte bakken te verschuiven kan je zelf een stukje Singelpark creëren. Zo wordt ook het Singelpark op het Arsenaalplein een groene en unieke ervaring.”

Arsenaalplein

Het Arsenaalplein is onderdeel van de Singelparkroute, maar was erg versteend en weinig groen. Vanwege de ontwikkeling van de naastgelegen Humanities Campus de komende jaren, was het niet mogelijk om het plein een definitieve groene inrichting te geven. Om toch de aantrekkelijkheid en de kwaliteit van de deze plek te verbeteren, schreef de gemeente een prijsvraag uit voor een tijdelijke inrichting met verplaatsbaar groen. Eind vorig jaar koos een jury, bestaand uit de Vrienden van het Singelpark, omwonenden en de gemeente, het plan van Bureau Stoep tot winnaar.

100 procent gerecycled kunststof

Het ontwerp van Bureau Stoep, in samenwerking met DZB, bestaat uit vijftig zeshoekige bakken van verschillende hoogtes. Onder tien bakken zitten wieltjes, deze kunnen handmatig door de gebruikers van het plein worden verplaatst. Aan zes bakken zit een bankje. De bakken zijn 3D-geprint en volledig van gerecycled kunststof, onder andere afkomstig van Leids afval. De biodiversiteit op het plein krijgt een impuls door de verschillende soorten inheems groen, insectenhotels en nest- en schuilgelegenheid voor egels en andere kleine dieren.

Bureau Stoep werkte samen met DZB, die het beplantingsplan, het planten van het groen en het plaatsen van de bakken voor hun rekening nam. De speeltoestellen die al op het plein stonden, zijn op dezelfde plek blijven staan. Eén van de basketbalbaskets is weggehaald om plaats te maken voor het nieuwe groen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio