13.5 C
De Bilt

Aziatische tijgermug in regio Hollands Midden

In de regio GGD Hollands Midden is in oktober de Aziatische tijgermug gevonden. Een oplettende burger uit de gemeente Katwijk heeft de mug opgestuurd naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die heeft bevestigd dat het om de Aziatische tijgermug gaat.

Aziatische tijgermug

De Aziatische tijgermug is een exotische mug die van nature niet in Nederland voorkomt. De mug kan dengue (knokkelkoorts) of chikungunya overdragen. Daarvoor moet hij zelf besmet zijn met een van deze ziektes. In Nederland komen deze ziektes alleen voor bij mensen die pas naar (sub)tropische gebieden op reis zijn geweest en daar gestoken zijn door een mug.

In Nederland is het nog niet voorgekomen dat iemand ziek is geworden van een steek van een tijgermug uit Nederland. De kans dat mensen nu ziek kunnen worden van de gevonden muggen is dan ook zeer klein.

Rol NVWA

De NVWA houdt zich momenteel op locatie bezig met de monitoring en bestrijding van deze muggen. Deze maatregelen worden uit voorzorg genomen om te voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland gaat vestigen.

Rol GGD

Omdat deze mug infecties kan overdragen, wordt de GGD ook altijd op de hoogte gesteld van een vondst van de tijgermug. Mensen kunnen bij de GGD terecht als zij vragen hebben over hun gezondheid. De GGD geeft dan uitleg en advies.

Denk je dat je een tijgermug hebt gezien?

Meld het dan aan de NVWA. Probeer de mug te vangen of dood te slaan. Maak een aantal foto’s van de mug tegen een neutrale achtergrond. Bewaar de mug voor mogelijk onderzoek en doe de melding. De NVWA beoordeelt of het daadwerkelijk om een tijgermug gaat en neemt soms contact met je op voor extra informatie.

Voor meer informatie over hoe een tijgermug te herkennen is en hoe je kunt melden bij de NVWA, kijk op: www.nvwa.nl/onderwerpen/muggen-knutten-en-teken/aziatische-tijgermug

Voor meer informatie over de tijgermug kun je ook kijken op de website van het RIVM: www.rivm.nl/veelgestelde-vragen-over-aziatische-tijgermug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio