15.7 C
De Bilt

De Aziatische tijgermug in Katwijk: hoe staat het met de bestrijding ervan?

Op 13 oktober 2022 werd de Aziatische tijgermug voor het eerst aangetroffen in Rijnsburg. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) startte toen met bestrijdingsactiviteiten. Omwonenden van de vindplaats in Rijnsburg zijn ingelicht en hen is om medewerking gevraagd. Recent is de mug nogmaals aangetroffen in een kas in Rijnsburg. Niet alleen de NVWA, maar ook bewoners zijn belangrijk in het voorkomen van verdere verspreiding van deze exotische mug.

In oktober en november zijn rond de eerste vindplek zo veel mogelijk geschikte broedplaatsen van muggen verwijderd. Waar dit niet kon, zijn de broedplaatsen behandeld met een larvendodende stof. Dit is gedaan om eventuele aanwezige larven van de mug te bestrijden. Daarnaast zijn er muggenvallen met lokstoffen op verschillende plekken geplaatst om te controleren of hier tijgermuggen op af zijn gekomen. Ook zijn rioolputten en aanwezige plekken met stilstaand water geïnspecteerd op de aanwezigheid van larven.

Eitjes Tijgermug

Eitjes van de tijgermug kunnen een winter overleven en daarna uitkomen. De NVWA beoordeelt komende weken de situatie opnieuw en plaatst waar nodig muggenvallen. De verwachting is dat er twee nabehandelingen moeten plaatsvinden. Als dat zo is, worden de betrokken bewoners hier vooraf over geïnformeerd.

Medewerking inwoners

“Het is goed om te horen dat de NVWA blij is met de hulp van de bewoners”, zegt wethouder Emile Soetendal. “De bewoners hebben in de afgelopen maanden verschillende bestrijdingsmaatregelen genomen. Zij hebben bijvoorbeeld broedplaatsen in hun tuin verwijderd.” De kansen van de exotische muggen moeten worden verkleind. Daarom is het belangrijk om geschikte broedplaatsen goed schoon te borstelen en droog op te bergen. Denk hierbij aan bloempotjes, gieters en vogelbadjes waar water in kan blijven staan. Op die manier blijven eventuele muggeneitjes niet achter.

Meer informatie over de exotische mug is te vinden op de website van de NVWA (www.nvwa.nl, zoek op ‘tijgermug’).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio