9.2 C
De Bilt

Beschermd wonen voor jongvolwassenen in Lisse

In de gemeente Lisse is de pilot ‘Beschermd Wonen Light’ van start gegaan voor jongvolwassenen (18 – 27 jaar) uit de Duin- en Bollenstreek die door een hulpvraag nog niet zelfstandig kunnen wonen. Als de stap vanuit thuis of een zorginstelling naar een zelfstandige woonplek te groot is, kunnen zij voortaan in Lisse tijdelijk beschermd wonen en begeleid worden naar zelfstandig wonen.

Uitstromen

Momenteel nemen drie jongvolwassenen deel aan de pilot in Lisse. Zij wonen met een inwonend beheerder van zorgorganisatie De Binnenvest, die voor hen en de buurt het eerste aanspreekpunt is. De inwonend beheerder ondersteunt hen ook bij het opdoen van woonvaardigheden, onder andere door samen met hen te koken. Daarnaast worden de jongvolwassenen ondersteund door begeleiders van Prodeba en De Binnenvest.

De samenstelling van de jongvolwassenen en de inwonend beheerder zorgt voor positieve ervaringen, merkt De Binnenvest op. “Bij Beschermd Wonen Light wonen de jongvolwassenen met elkaar in één huis, waar zij van elkaar leren en elkaar steunen om voor te bereiden op zelfstandig wonen.” Het doel van de pilot is dat de jongvolwassenen na maximaal twee jaar uitstromen naar een zelfstandige woonplek.

Tekort beschermd woonaanbod

Eerder signaleerde gemeente Lisse dat er een tekort is aan beschermd woonaanbod voor jongvolwassenen. Door hun kwetsbare positie blijven zij vaak te lang thuis wonen of in een zorginstelling, waardoor spanningen toenemen, wachttijden oplopen en zorgkosten toenemen. De pilot biedt hiervoor een oplossing. De woning waar de jongvolwassenen en de inwonend beheerder wonen is beschikbaar gesteld door woonstichting Stek.

De manager Wonen van Stek, Jolanda de Vries, vertelt: “Stek is verheugd dat we met dit project een steentje bijdragen aan het bieden van een woonoplossing voor deze jongeren. Ze krijgen hiermee de tijd en ruimte om toe te groeien naar zelfstandig wonen.” Ondertussen is de pilot goed geland in de wijk.

Decentralisatie

Wethouder Jolanda Langeveld zegt dat het project onderdeel uitmaakt van de decentralisatie van de maatschappelijke zorg die per 1 januari 2023 ingaat in de gemeenten in Holland Rijnland. Dit is zorg voor mensen die door een stapeling van complexe problemen, tijdelijk of langdurig niet in staat zijn om zelf in hun behoeften en bestaansvoorwaarden te voorzien.

“Door de decentralisatie zullen de gemeenten de maatschappelijke zorg zo aanbieden dat inwoners zoveel mogelijk in hun eigen woonomgeving kunnen wonen en deelnemen in de lokale samenleving. Specialistische zorg zal nog wel regionaal worden georganiseerd”, aldus Langeveld. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio