8.6 C
De Bilt

Beste Paviljoen en schoonste strand Zuid-Holland in Katwijk

Donderdag 30 juli werden de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand van Nederland uitgereikt. Het Zeeuwse Beachclub Lekker uit Vrouwenpolder werd uitgeroepen tot het Beste Paviljoen van 2020 en het strand van Ameland won de prijs van schoonste strand van Nederland. In Zuid-Holland won Surf en Beach de prijs voor het beste paviljoen van de provincie. Het was een bijzondere uitreiking voor Katwijk, want de gemeente won, voor de tweede keer op rij, ook de prijs voor het schoonste strand van Zuid-Holland.

Beste paviljoen

De jury reikte de prijzen persoonlijk uit bij de ondernemingen met mooie woorden voor de winnaar van Zuid-Holland: “Zowel het publiek als de mystery guests waren bijzonder enthousiast over beachclub Surf & Beach. Surf en Beach kreeg lof voor de warme gastvrijheid en de scherpe verhouding tussen prijs en kwaliteit. “Dit paviljoen is alleen al bijzonder vanwege het ontwerp en het verhaal achter het gebouw. De ondernemers achter het bedrijf hebben veel zelf gebouwd en bedacht en dat vertaalt zich in een absoluut origineel, authentiek en prachtig paviljoen met ziel.”

“De eigenaren namen een zekere klasse mee vanuit de hotels in het buitenland waar ze jarenlang ondernemer waren. En dat voel je eigenlijk het hele bezoek aan dit paviljoen lang: hier onderneemt een eigenaar met gevoel voor stijl en aandacht voor details die een echte passie heeft voor gastvrijheid, het strand en zijn product. Met Surf en Beach heeft Katwijk een prachtige winnaar in huis van het Beste Paviljoen van Zuid-Holland.”

Enkele opmerkingen van bezoekers:

“Wij komen hier al jaren. Het is een heel fijn strandpaviljoen om tot rust te komen en goed te eten en te drinken. Fijn en lief personeel op een perfecte locatie aan de boulevard van Katwijk” en “Surf en Beach is schoon, mooi ingericht, heeft een gezellig terras, en is prachtig gelegen in Katwijk. Héél vriendelijke bediening, klant is koning en dat stralen ze uit! Daarbij hebben we ontzettend lekker gegeten voor acceptabele prijzen.”

Behalve de prijzen voor het Beste Paviljoen en het Schoonste Strand, maakte de jury de winnaars van de andere hoofdprijzen bekend. Het Duurzaamste paviljoen van het jaar is Sjoerd op Ameland. Pier 16 uit Nagele werd uitgeroepen tot het Beste Zoetwaterpaviljoen.

Uniek resultaat

De Nederlandse stranden zijn ook dit jaar weer schoner geworden. Het strand van Ameland stak er bovenuit en scoorde voor het eerst in de geschiedenis van de inspecties een tien! Gemeente en ondernemers werken hier goed samen en dat vertaalt zich in een in een super schoon strand. De gemeente Sluis scoorde in Zeeland het beste op schoonheid. De inspecteurs waren langs de hele kust te spreken over de toegenomen schoonheid en vonden met name minder wegwerpplastic dan voorgaande jaren.

Stranden opnieuw schoner

De inspanningen van de ondernemers en de kustgemeentes en de toegenomen bewustwording onder de bezoekers werpen hun vruchten af. Omdat veel paviljoens tijdens de coronacrisis zijn gestart met afhaalmaaltijden, vreesde de organisatie voor meer afval van deze verpakkingen, maar zelfs onder deze omstandigheden was het strand schoner dan ooit. Daarnaast constateerden de inspecteurs dat er veel minder wegwerpplastic op het strand lag in vergelijking met voorgaande jaren. Dat leidde tot mooie resultaten. Maar liefst 23 van de 28 Nederlandse kustgemeente behaalden de maximale beoordeling van 4 sterren voor hun schoonheid.

Inspecties in coronatijd

Het strandseizoen begon door de coronapandemie later dan gebruikelijk. Daardoor had de organisatie minder gelegenheid om de stranden, paviljoens en opgangen te controleren. Om toch tot een volwaardige, betrouwbare en transparante meting van de schoonheid te komen, organiseerde Strand Nederland een kleiner aantal professionele en intensieve metingen van de drukst bezochte stranden in juni en juli. Door slim te plannen en hard te werken is het in korte tijd gelukt de volledige Nederlandse kust in kaart te brengen door middel van 72 inspecties, uitgevoerd door 8 inspecteurs op 36 drukke toeristische locaties. Van het zuiden van Zeeland tot en met de stranden van De Waddeneilanden.

Beste paviljoens en schoonste strand per provincie

In Zeeland werd het beste paviljoen uiteraard Beachclub Lekker. In Noord-Holland en De Wadden won het Texelse Gastropaviljoen XV de prijs voor het Beste Paviljoen. Den Helder mag zich na de eerdere winst in 2019 ook in 2020 het schoonste strand van Noord-Holland noemen. Ameland werd uitgeroepen tot het Schoonste strand van De Wadden.

Over de verkiezingen

De Strandverkiezingen worden georganiseerd door Strand Nederland en wordt daarbij gesteund door de Green Deal Schone stranden, Stichting NederlandSchoon, Koninklijke Horeca Nederland, Blauwe Vlag/Green Key en horecavakblad Entree.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio