2.1 C
De Bilt

Apart betalen voor restafval vanaf 2024

Katwijk – Inwoners gaan vanaf 1 januari 2024 betalen per lediging restafval. De komende maanden worden de mini-containers voor GFT en restafval van inwoners vervangen. Inwoners van de laagbouw krijgen daarbij een mini-container voor plastic, metaal en drinkpakken (PMD-afval). Zo kunnen inwoners gemakkelijker hun afval scheiden. Het streven is om zo min mogelijk restafval over te houden, want de verbranding van restafval wordt steeds duurder.

Het plan was om per 1 januari 2023 apart te gaan betalen voor restafval. Het betalen per lediging restafval zorgt ervoor dat inwoners nog beter scheiden. De chips die in de ondergrondse containers moeten zitten om de klep met een pas te openen en restafval te registreren, zijn nu nog niet leverbaar. Wereldwijd is de levering van chips een groot probleem en dus ook voor Katwijk. Daarom heeft het college ervoor gekozen om in heel gemeente Katwijk het betalen per lediging restafval pas in te voeren vanaf 1 januari 2024.

“Zo kunnen inwoners eerst handigheid krijgen in het (nog beter) afval scheiden zonder financiële veranderingen”, zegt wethouder Emile Soetendal.

Vervangen mini-containers en PMD

De nieuwe mini-containers worden volgens plan vervangen vanaf september 2022. Inwoners ontvangen hierover binnenkort een brief. Inwoners van laagbouwwoningen krijgen een PMD mini-container en kunnen deze gelijk gebruiken.

Ondergrondse containers

Zodra de ondergrondse containers zijn aangepast, kunnen bewoners van hoogbouw deze ook direct gebruiken. Naast aanpassingen voor de restafvalcontainer, komen er ook extra papiercontainers. 

Waarom Anders Inzamelen?

De kosten voor afvalverwerking namen de afgelopen jaren flink toe. Inwoners betalen hiervoor de jaarlijkse afvalstoffenheffing. Vooral het verbranden van restafval wordt steeds duurder. In twee jaar tijd is het bedrag voor het verbranden van restafval meer dan verdubbeld. Om de toekomstige kostenstijging te beperken, moet de hoeveelheid restafval omlaag. Daarom zorgen we er aan de ene kant voor dat het scheiden van afval gemakkelijker wordt.

Door bijvoorbeeld PMD aan huis op te halen en meer papiercontainers te plaatsen. Aan de andere kant wordt de jaarlijkse afvalstoffenheffing vanaf 2024 gesplitst in een (lager) vast deel en een variabel deel. Het variabele gedeelte wordt per huishouden bepaald door het aantal aanbiedingen van restafval. Dit betekent dat als u goed scheidt en dus minder restafval over heeft, u minder afvalstoffenheffing betaalt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio