1.4 C
De Bilt

Bewonersgroep Merenwijk gestart: gaat de wijk ‘van het aardgas los’?

Leiden – Inwoners van de Merenwijk zijn zeer geïnteresseerd in een mogelijke overstap van aardgas naar andere energie. Dat constateert het bewonersinitiatief Duurzame Energie Merenwijk na twee weekends gesprekken met voorbijgangers in De Kopermolen. Er kwamen een kleine 80 verzoeken binnen om op de hoogte gehouden te worden van de plannen die de groep ontwikkelt.


Actieve leden van Duurzame Energie Merenwijk (DEM) gingen de afgelopen twee weekends in gesprek met hun winkelende medebewoners in De Kopermolen. Ze deelden zeshonderd flyers uit waarop ze hun plannen voor andere vormen van energie met de wijk delen. Daarop stroomden de mailtjes binnen. Bijna 80 mensen willen graag op de hoogte blijven van wat er gaat gebeuren in ‘hun’ wijk.

Veel vragen over energie

Met de flyers gaf DEM meer openheid over de plannen. Dat zijn er drie: de bewoners helpen om hun huizen te verduurzamen; een collectief ‘Merenwijks’ zonnedak installeren en onderzoeken wat de beste (duurzame) alternatieven zijn voor gas. Voorzitter Tjitske Veldkamp: “Je kunt momenteel geen krant openslaan of er staat wel iets in over de overstap naar andere vormen van energie in je huis. Maar mensen zitten terecht met heel veel vragen: hoe moet dat dan? Waar moet je beginnen? Kan ik bouwbedrijven vertrouwen? En wat gaat dat allemaal kosten? Daar hebben wij van DEM nu nog geen pasklare antwoorden op. Maar we zijn keihard aan het werk om die de komende tijd wel te vinden.”

Zelf nadenken

Duurzame Ernergie Merenwijk is een initiatief van zo’n 15 bewoners van de wijk. De groep werd opgericht naar aanleiding van de warmtevisie die de gemeente Leiden in 2016 opstelde. Daarin wordt de Merenwijk aangewezen als wijk die heel goed al versneld losgekoppeld zou kunnen worden van aardgas. Wijkambassadeur energiebesparing en duurzame energie Marc Koene, ook betrokken bij het initiatief: “We zijn heel blij dat de gemeente nadenkt over een duurzame energievoorziening in onze wijk. We vinden het ook belangrijk om daar zelf goed over na te denken, samen met alle bewoners. Het is wel ónze wijk.”

Overleg met veel partijen

Bewonersinitiatief Duurzame Energie Merenwijk is inmiddels in overleg met de gemeente, de corporaties, ondernemers in de wijk en verschillende VvE’s. De gemeente Leiden en de Wijkvereniging Merenwijk ondersteunt DEM met praktische hulp. Ook heeft de groep subsidie aangevraagd bij de Provincie Zuid-Holland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio