8 C
De Bilt

Ondersteuning voor boeren die kruidenrijk grasland willen inzaaien

De gemeente Kaag en Braassem ondersteunt het initiatief 1001Hectare van LTO Nederland en Urgenda om kruidenrijk grasland aan te leggen en roept boeren op in de gemeente om mee te doen. In totaal wordt er €15.000 beschikbaar gesteld om 100 hectare kruidenrijk grasland in Kaag en Braassem te realiseren.

Kruidenrijk grasland

Kruidenrijk grasland is goed voor de bodem, klimaat, waterberging en biodiversiteit. De variatie aan kruiden en grassen versterkt het bodemleven, wat weer goed is voor insecten en vogels. Wethouder Yvonne Peters: “Kruidenrijk grasland draagt bij aan een gezonde en diverse natuur en leefomgeving. Daarnaast is er minder gebruik van kunstmest nodig en zorgt het voor minder CO2 uitstoot. Ik hoop dat veel boeren gebruik maken van deze subsidie en wij straks kunnen genieten van nog meer biodiversiteit.”

Korting boeren voor graskruidenmengsels

In dit initiatief krijgen boeren een korting van 150 euro per hectare op de aanschaf van productieve graskruidenmengsels. Dit zorgt ervoor dat de prijs van kruidenrijke grasmengsels in de buurt komt van normaal graszaad. De korting geldt voor maximaal 6 hectare per boer, zodat zo veel mogelijk boeren mee kunnen doen.

Minder CO2 en meer insecten

Op deze manier is sinds 2020 is al 3500 hectare kruidenrijk grasland gerealiseerd door heel Nederland.  Door heel het land hebben 1.480 melkveehouders de afgelopen drie jaar met kruidenrijk grasland geëxperimenteerd. Van deze groep melkveehouders meldde 97 procent dat de melkproductie gelijk bleef of steeg. Bovendien zorgde een kunstmestbesparing voor 3 miljoen kilo minder kooldioxide-uitstoot per jaar.

Ook zag 77 procent van de melkveehouders meer insecten op hun kruidenrijke weilanden. 74 procent wil na het experiment dan ook meer kruidenrijk grasland. Dat blijkt uit een enquête onder deelnemers van de campagne 1001ha Kruidenrijk Grasland.  Zie ook https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/10/07/bijna-1-500-melkveehouders-proberen-kruidenrijk-grasland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio