12.8 C
De Bilt

Burgemeester woont bijzondere les bij op Basisschool Overplaats

Burgemeester Carla Breuer woonde onlangs een EPJO-les bij op Basisschool Overplaats in Sassenheim. De afkorting staat voor Educatief Programma Jongeren en is een interactief lesprogramma ontwikkeld door de politie en de Peter Faber Stichting. Het programma is gericht op misdaadpreventie en laat politie, andere rolmodellen en zelfs ex-gedetineerden voor de klas in gesprek gaan met de leerlingen.

Ervaringen

Het doel van dit soort lessen is om te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden en verkeerde keuzes maken. Zo kwamen bijvoorbeeld de volgende vragen voorbij: ”Hoe ziet fatsoenlijk gedrag eruit? Hoe ga je met elkaar om?” De kinderen luisterden samen met Breuer geboeid naar de verhalen van Jessy die in het verleden op het criminele pad belandde. Zo vertelde hij dat hij op 15-jarige leeftijd in de gevangenis kwam en door zijn strafblad zijn droombaan wel kon vergeten. Hij wilde namelijk altijd bij de commando’s. Hij werkt nu met jongeren om ze te helpen met het maken van juiste keuzes. “Ik had vroeger niemand die me heeft uitgelegd wat goed en slecht was. Ik heb het door foute keuzes te maken, moeten leren. Op deze manier kan ik jongeren laten inzien dat een omweg zonde is.”

Een bijzondere les

Het laatste advies van Jessy luidde als volgt: “Keer je rug naar verkeerde invloeden, weet goed wat je wilt en waardeer jezelf. Er is er maar een zoals jij, je bent onbetaalbaar dus maak ook keuzes die daarbij passen. Het begint vaak heel klein en onschuldig, het is dus belangrijk om slechte keuzes al vroeg te voorkomen.” Een bijzondere les over een thema dat bij gemeente Teylingen hoog op de agenda staat. Carla Breuer: “Veiligheid is van ons allemaal. Met elkaar kunnen we meer bereiken. Door samen te werken, versterken we elkaars aanpak. Jong beginnen met bewustwording door een bijzondere les als deze levert daar ook een bijdrage aan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio