10 C
De Bilt

College wil van start met bouw van klimaatneutrale ijshal en combibad aan de Vliet

Leiden – Op dinsdag 27 november  heeft het college van burgemeester en wethouders twee besluiten genomen over de ijshal en combibad De Vliet. Het uitvoeringsbesluit ijshal is vastgesteld, waarmee de continuïteit voor de ijssporten schaatsen (250 meter baan), shorttrack, ijshockey, kunstrijden en curling voor deze regio wordt geborgd. Daarnaast is een aanvullend besluit opgesteld voor het combibad, waarmee wordt gezorgd dat de gehele accommodatie klimaatneutraal wordt.

Paul Dirkse (wethouder Sport): “We gaan onze sportaccommodaties moderniseren, dat is hard nodig. Zo bieden we de ijssporten een toekomst in deze regio, en zo bieden we de zwemsporten een prachtige combinatie van een gloednieuw binnenbad en een gerenoveerd 50 meter buitenbad. We zijn er trots op dat dit sportcomplex tot één van de meest duurzame gaat behoren in Nederland, volledig gasloos.”

De gemeenteraad van Leiden besloot in februari 2018 om geld beschikbaar te stellen voor een nieuwe ijshal. De huidige hal aan de Vondellaan, in particulier bezit, is sterk verouderd. Met dat besluit koos de raad voor zekerheid omtrent de 250 meter schaatsbaan. In combinatie met de binnenbaan en een ‘krabbelbaan’ voor beginners biedt de ijshal straks 77% meer ijsoppervlak dan de huidige hal aan de Vondellaan.

Gegeven de wens vanuit het langebaanschaatsen om de baan verder te verlengen tot 333 meter is in februari een tijdpad afgesproken om zowel regiogemeenten als de stichting IJshal Leiden en de regionale schaatsverenigingen in de gelegenheid te stellen de extra middelen hiervoor bij elkaar te brengen. Wethouder Paul Dirkse: “Diverse gemeenten betuigden meteen hun steun, dat heeft het college als zeer positief ervaren. Ook de schaatsverenigingen hebben zich enorm ingespannen om zoveel mogelijk gelden op te halen. Doordat er uiteindelijk te weinig gemeenten mee wilden doen, is het niet gelukt om de benodigde 3,2 miljoen bij elkaar te brengen.”

 

Combibad De Vliet

Het college vraagt de gemeenteraad een aanvullend besluit voor het Combibad De Vliet te nemen en een aanvullend krediet beschikbaar te stellen voor indexatie van de bouwkosten (€ 1,2 miljoen) en voor realisatie van de duurzaamheidsambitie ‘van het gas af’ (€ 420.000) met 100% CO2-reductie. Met dit laatste wordt invulling gegeven aan de motie ‘Combibad Klimaatneutraal’ die de gemeenteraad heeft aangenomen bij de behandeling van het Uitvoeringsbesluit eerder dit jaar.

Aanvullend wordt de raad voorgesteld binnen de kaders circa 125 vierkante meter extra beschikbaar te stellen voor gebruik door de zwemvereniging en vast te houden aan het multifunctionele gebruik van de accommodatie, waaronder de horeca en ruimten voor verenigingen. Hiermee wordt invulling gegeven aan de motie ‘Ruimte aan verenigingen’ die is aangenomen bij het Uitvoeringsbesluit.

Voor de inrichting en onderhoud van de openbare ruimte die bij het combibad en de ijshal horen, wordt de gemeenteraad voorgesteld een uitgangspuntennotitie vast te stellen. Op basis van de nadere uitwerkingen legt het college de raad op een later moment een apart uitvoeringsvoorstel openbare ruimte voor met een financiële dekking. Dit kan namelijk pas als het definitieve ontwerp van het gebouw gereed is. Naar verwachting is dit in de tweede helft van 2019.

 

Gemeenteraad aan zet

Het uitvoeringsbesluit IJshal en het aanvullend besluit Combibad De Vliet worden op 11 december en 10 januari besproken in de raadscommissie Onderwijs en Samenleving en op 24 januari zal de gemeenteraad een beslissing nemen over beide voorstellen.

De oplevering van het combinatiegebouw zwembad-ijshal is gepland in de zomer 2021, waarna met ingang van het nieuwe zwem- en schaatsseizoen 2021-2022 er volop kan worden gezwommen en geschaatst.

 

Achtergrondinformatie

Leiden krijgt een nieuwe ijshal, waar schaatsers uit Leiden en regio volop kunnen sporten. De ijshal komt naast het nieuwe binnenzwembad aan de Vliet, samen onder één dak. Het buitenbad met het 50-meter-bad wordt gerenoveerd. De nieuwe ijshal is een duurzame vervanging van de schaatshal aan de Vondellaan in Leiden. Het ‘combibad’ is een duurzame vervanging van het Vijf Meibad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio